maanantai 2. joulukuuta 2013

"Mikä susta tulee isona?"..

...Polttava kysymys joka oli huulillamme vaippaiästä yläasteeseen saakka. Oma unelma-ammatti oli joskus opettaja. Olin ihan varma, että seuraan äitini ja isoäitini jalanjälkiä. Yläasteen jälkeen alettiin olla jo niin 'isoja', ettei moisia tarvinnut enää kysellä. Sehän oli selvää, että kun lukioon mennään niin siellä sitten se ammattikin ja tulevaisuudensuunnitelmat saa vähän ääriviivoja. Entä nyt kun lukio on käyty ja välivuosi rullaa jo täyttä vauhtia? Enkö mä ole jo aika iso, mun pitäis tietää jo mikä musta tulee. ma4
Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2013. Mulla oli jo tiedossa pitkään, että välivuosi sen olla pitää. En olisi osannut kuvitellakaan meneväni nyt syksyllä kouluun, oltiinhan siellä istuttu jo kaksi kolmasosaa omasta elämästä! Halusin päästä työnteon makuun ja kerätä rahaa, hankkia uusia kokemuksia. Koulunpenkki oli mulle ehdoton nou-nou. En näe sitä missään nimessä huononakaan vaihtoehtona, itselleni se vaan ei olisi ollut mieluinen juttu!

Mitä teen nyt? Olen ärrällä töissä ja tykkään olla siellä tosi paljon! Meillä on töissä paras mahdollinen porukka ja asiakaspalvelutyö on mulle luontaista. Vaikka huonojakin päiviä todellakin löytyy, suurimmaksi osaksi asiakkaat on todella ihania ja mukavia. Monet sanoo ärrätyön olevan haastava duuni, ainakin mulla oli sellainen mielikuva ennen siellä työskentelyä. On pelejä, postia, arpoja, lisämyyntiä, puhelinliittymiä, meillä on myös passeja ja olipa toiminnassa myös videovuokraamokin. Nykyään meillä paistellaan myös panineja. Tekemistä siis riittää! Loppujen lopuksi kaikki on ollut suhteellisen yksinkertaista oppia ja pikkuhiljaa ne kaikki jutut on omaksunut osaksi tavallisia rutiineja.
ma
Tällä hetkellä oon tosi tyytyväinen omaan tilanteeseen. Odotan silti innolla kevään yhteishakuja, jolloin aion hakea ammattikorkeisiin tradenomilinjalle. Hain sinne jo tosin viime keväänä, mutta ihan vaan sillä linjalla, että näin millaiset ne pääsykokeet on. Sisään en päässyt (luontaisestikaan), mutta nyt on kiva kun tietää mitä on keväällä taas luvassa. Mua on aina kiinnostanut luovat ammatit, mutta näin järkevästi ajatellen kaupallinen ala on mulle se fiksuin vaihtoehto. Myös markkinointi on aina ollut mulle sellainen juttu mikä kiinnostaa tosi paljon ja toivon pääseväni suuntautumaan enemmän sinne suuntaan jos tuonne ammattikorkeaan pääsen opiskelemaan.
ma2 Motivaatiota siis riittää! Tällä hetkellä mä kuitenkin nautin tästä 'vapaudesta' täysin rinnoin ja haaveena olis toteuttaa keväämmällä jokin pidempiaikainen ulkomaanreissu. Jos en toteuta sitä nyt, se voipi jäädä toteuttamatta sitten, kun on edessä opiskelu ja (valitettavasti) tiukempi rahatilanne. Auki on vielä kuitenkin märänpää, matkaseura ja matkan tarkoitus. Mutta eiköhän sekin tässä pikkuhiljaa ala selkiintyä!
ma1
Eli ei, musta tuskin tulee opettajaa. Mistäpä sitä koskaan tietää? Näillä näkymin kuitenkin suunnitelmat kohdistuu vähän toiseen suuntaan. Mua kaikessa tässä tunteiden ja päätösten sekamelskassa kuitenkin vapauttaa ajatus siitä, että kukaan ei vaadi multa mitään. Saan valita sen tien minkä itse vaan haluan. Ainoa kamppailu on kuitenkin vielä se, että tietäisin todella mitä haluaisin tehdä. Ei se vissiin auta kuin vaan lähteä kokeilemaan.

Jos ei koita, ei voita - right? Jakakaahan fiiliksiä aiheeseen liittyen!

17 kommenttia:

 1. Voi vitsit, osaisinpa mäkin suhtautua yhtä rennosti tulevaisuuteen ja opintoihin! On monet itkut itketty tässä vuoden sisällä opiskelujen vuoksi, vaikka mulla kuitenkin se paikka kauppiksessa on... Pitäis opetella ajattelemaan tolleen niinkuin säkin, sillä kaikki vaatimuset olen itse itelleni asettanut, muut kyllä hyväksyisivät minkä tahansa päätöksen. Tsemppiä sullekin valintoihin ja jo etukäteen tulevaan koitokseen! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tsempistä! No sä oot kyllä varsinainen opiskeluesikuva, ei stressiä hei! :-D Musta on tärkeetä että lähtee tekeen sitä mitä oikeasti haluaa ja mikä tuntuis mahdollisimman hyvältä. Muista viis! Tsemppiä kans sulle opiskeluihin<3

  VastaaPoista
 3. Aika noloa, ettei pääse edes tradenomiksi. Sinnehän on kaikkein helpoin päästä, jos vertaa mihin tahansa ammattikorkea-alaan tai yliopistotiedekuntaan

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Mä tiedän että musta on pääsemään mihin tahansa kouluun mihin vaan oikeasti haluan päästä. Niin kuin sanoin, kävin vaan katsastamassa millaiset ne pääsykokeet on. Musta on aika harmillista, että pitää tulla 'nolottelemaan' mulle, ihan kuin en itse ymmärtäisi ammattikorkean ja yliopiston eroa. Kyllä multa vähän älliä päästä löytyy:)

  VastaaPoista
 5. ei saatana miten ärsyttävä anonyymin kommentti :DD tradenomiks on tällä hetkellä todella vaikea päästä opiskelemaan, koska sinne on ylivoimasesti eniten hakijoita. ja mikä helvetin yliopistotiedekunta? :D taida itse käydä mitään näistä kyseisistä kouluista kun niistä näköjään mitään tiedä.

  VastaaPoista
 6. annipas: Noh, jokaisellahan on oikeus omaan mielipiteeseen, mutta en ite sulata sitä että tullaan arvostelemaan toisia tai toisten tekemiä valintoja - etenkään sillä tyylillä että tiedettäis asiasta yhtään mitään :P

  VastaaPoista
 7. Itse pääsin ammattikorkeeseen sisälle lukematta :D pääsykokeen tein 15 minuutissa arvauspelillä ja niimpä vain sain koulupaikan :D

  VastaaPoista
 8. mulla on vähä samat fiilikset ku sulla :) eli odotettua välivuotta vietellään ja asiakaspalvelussa oon töissä niinku säkin :) mä aattelin kans kauan että musta tulee opettaja tai lastentarhanopettaja mut nyt en taas enää tiiä..toisaalta viihdyn mun nykysessä työssä NIIIIN hyvin :) mulla on kivat työkaverit ja mä ylipäätään tykkään mun työstä tällä hetkellä (mutta en kuitenkaan usko että halun tehä sitä loppu elämän). Tulee jotenki hirveitä paineita siitä että nyt ku on välivuosi niin pitäis toteuttaa niitä unelmia ja matkustaa ku siihen on tilaisuus, mutta jotenki haluis olla myös töissä ja kerätä rahaa tulevaisuutta varten. Ja tuntuu, että on jotenki ''sallittua'' pitää vaan yks välivuosi ja sit pitäis mennä sinne kouluun (jos käy hyvä säkä ja pääsee ekalla kerralla). Tällä hetkellä toinen välivuosi ei kuulosta hullummalta, koska opiskelu ei kiinnosta just nyt oikeestaan yhtään :D ehtiihän sitä vielä opiskella! mut mistä sitä tietää jos mä haluanki opiskelemaan jo ens vuonna...no onneks tässä on vielä aikaa ja yritän olla stressaamatta siitä (yleensä stressaan aina ja joka asiasta :D)
  sori pitkästä kommentista :D
  -noora

  VastaaPoista
 9. Mulla on ammattikorkeakoulua vuos jäljellä, ja mä en todellakaan tiedä yhtään mitä mä haluaisin isona tehä :D Kyllähän se vähän kyrsii, kun ei oo mitään ideaa siitä, mutta ehkä tän koulun myötä oon huomannu ettei se tää ainakaan oo, jotain siis vaan pitää kehitellä mikä olis mieluisaa! :) Eli mitä luultavimmin etsin toisen alan jota opiskella tämän jälkeen.

  VastaaPoista
 10. tsemppiä! eiköhän se joku unelma ammatti kolahda jossain vaiheessa kohalleen, niin mäkin vähän oottelen.. tosin tällä hetkellä teen vaan töitä ja tulevaisuus on harmaa ku lukiolle ei näy loppua ;D mutta eiköhän kaikki aikanaan! kaikille meille on varmasti joku suunta tässä elämässä… ainakin mä haluun uskoo niin!

  VastaaPoista
 11. Itselläkin oli yo-kirjoitusten jälkeen myös välivuos ja se on kyl ihan mainiota aikaa ottaa iisisti ja kerää motivaatiota taas tuleviin opintoihin! Itse opiskelen kansainvälistä liiketaloutta ja logistiikkaa ja mikäli sua kiinnostaa englanniks opiskelu ni suosittelen! itse kijoitin aikoinaan englannista B:n ja englannin kielitaito on kohentunut ihan hurjasti kun joutuu käyttää englantia joka päivä. Kansainvälisissä opinnoissa on yhtenä hyvänä puolena tietenkin tutustuminen ulkomaalaisiin ihmisiin ja myös se,että meidän ryhmä on todella tiivis,koska koko on pienempi kuin suomenkielisellä puolella.
  Kannattaa ainakin käydä pääsykokeissa,koska se on jo kokemus itsessään :)

  VastaaPoista
 12. Ihanan rennolla asenteella otat :) itsekin ajattelin että haluan hetken hengähtää koulun suhteen ja en päässytkään sisään viime syksynä, nyt uudella motivaatiolla hain ja tiesinkin mitä haluan ja onnekseni pääsin sisään. Nyt olen alottamassa terkkarin opinnot :)!

  VastaaPoista
 13. mäki tässä vetelen välivuotta ja ens vuoden alussa tarkotus lähtee ulkomaille ku vielä pystyy. en vaan tiiä yhtään et mitä sitä menis viel opiskelee. merkonomi tutkinto löytyy mut en yhtään tiiä mitä haluun vielä opiskella lisää!!

  VastaaPoista
 14. millasia arvosanoja sait yo- kirjotuksista ja mitä kirjotit? :)

  VastaaPoista
 15. Kokeilulinjaa kannatan Kata! Sillon ylä-asteen jälkeen menin sosiaali-ja terveysalalle luullen et se olis ehkä se, mitä haluun tulevaisuudessa tehä vaan... Eipä ollukkaan! Kahen vuoden opiskelu anto vaan kuukausi kuukaudelta itelle enemmän vahvistusta siitä et kokkialalle on päästävä, sinne hain ja varasijalta 44 pääsin sisään :D Kyl se siitä ku löytää sen oman juttunsa, on ihana tunne! Vähän ehkä kaukaa haettuu nyt tähän sun tilanteeseen mut mun pointti olikin, että työvuosia on sen verran edessä et kannattaa vaan ottaa selvää siitä mikä tuntuu itestä hyvältä :) Vaikka ei ekalla kerralla natsaiskaa ni tiiät sit ainaki mikä on sulle se ehdoton nou-nou!

  VastaaPoista
 16. Kiitos kaikille kommenteista näin yhteisesti! Ihana kuulla samassa tilanteessa olevien/olleiden kertomuksia, kertokaa ihmeessä lisää vaan :-) Kyllä multa aika rento asenne löytyy, vaikka kyllä se pikkuhiljaa alkaa painaa mieltä, että mihin sitä nyt oikeasti haluukaan opiskelemaan. Eiköhän se tästä! Kiitos tsempeistä <3

  Anonyymi: Nooh sellasta aika perus! Ihan kaikkea B:n ja E:n väliltä :) En halua täällä tarkkaan kertoa arvosanoja, mutta sanotaanko, että olen itse kyllä tyytyväinen!

  VastaaPoista