torstai 21. elokuuta 2014

Aamupalapolitiikkaa

Hyvää torstaita kaikille! Ajattelin nyt kertoa teille suhteestani aamupalaan - voi kyllä, meillä on erittäin lämmin sellainen. Niin kauan kuin vaan jaksan muistaa on aamupala ollut mulle tärkeääkin tärkeämpi. En ole ikinä ymmärtänyt sitä, että joidenkin ihmisten ei tarvitse aamuisin syödä mitään, eikä monet edes pysty heti herättyään syömään yhtään mitään. Tottakai ihmisiä on erilaisia, mutta itselläni ruoka on mielessä heti ensimmäisenä kun silmät avaa hahah! Kouluaamuina täytyi syödä ihan hirveästi, että hädin tuskin jaksoi sinnitellä kello yhdentoista ruokatuntiin. Enkä nyt puhu yhdestä tai kahdesta hedelmästä, vaan esimerkiksi kahdesta kunnon aamupalaleivästä, isosta lautasellisesta puuroa, täyttävästä munakkaasta tai jostain muusta vastaavasta kunnollisesta. Niillä mä saan mahani täyteen!amu4amu2
Nykyään syön aamupalaa suhteellisen yksipuolisesti, mutta olen havainnut näiden kombojen tepsivän erittäin hyvin (eikä vaadi kauheasti aivotyötäkään juuri herättyä ja silmät vielä onnekkaasti ristissä):
- Neljän viljan kaurapuuroa (Lidlin on ylivoimaisesti parasta!), raejuustoa, pakastevadelmia
- Neljän viljan Kaurapuuroa, omenaviipaleita, raejuustoa
- Neljän viljan Kaurapuuroa, mustikkamehukeittoa, pakastevadelmia ja/tai mustikoita

Herkkupäivinä saatan laittaa kaurapuuroon ison lusikallisen vadelmahilloa, namskis!

Ennen söin aamupalaksi mielellään pari palaa esimerkiksi ruisleipää hyvillä täytteillä. Leipä kuului oikeastaan jokapäiväiseen ruokavalioon. Nykyään en syö leipää kuin maksimissaan muutaman kerran viikossa, koska meillä ei ole vielä leivänpaahdinta hah! Tämä on ollut ihan hyvää vieroitusta, nimittäin ei-paahdettu leipä ei uppoa muhun läheskään hyvin kuin paahdettu. Ennen saatoin syödä leipää aika ajoin välipalaksi, nykyään korvaan sen esimerkiksi maitorahkalla ja/tai jollain hedelmällä/hedelmillä. Toisinaan kun tekeekin mieli leipää, laitan siihen päälle juustoa, leikettä, kurkkua, välillä salaattia, tomaattia tai avocadoa. Paahdettu jälkiuunipala avocadoviipaleilla on eräs parhaimmista asioista ruokataivaassa!
amu3
Olen huomannut ihan konkreettisesti sen, kuinka aamupalan syömättömyys vaikuttaa omalla kohdalla koko loppupäivän syönteihin. Välillä kun aamupalan syönti rajoittuu rahkapurkkiin ja hedelmään, on nälkä vaanimassa jo kahta kauheampana parin tunnin päästä. Sitten syödään hevosen annos, joka ei pidäkään nälkää loitolla kamalan kauaa. Sitten ollaan napostelemassa kaikkea pientä ennen kuin taas syödään jotain lämmintä - ja paljon. Illalla saattaa vielä vetäistä jotkut hiilaripommit ennen nukkumaanmenoa. Eli huonosti syöty aamupala kostautuu koko päivän nälän tunteella ja huonoilla valinnoilla! Nää siis tietysti omia kokemuksiani, kaikilla on omat tunteensa ja tarpeensa :-)
amu1
Välillä aamupalat eivät menekään niin rutiinien mukaan, vaan tykätään täyttää vatsaa croissantilla, myslillä ja jugurtilla, kananmunilla yms. Kuvituksena toimii viimeviikkoisen rauhallisen aamun ruokahetki. Lidlistä saa parhaat croissantin, varsinkin noi maalaiscroissantit on ihan parhaita!

Millaisia aamupaloja te tykkäätte syödä? Hyviä ja helppoja vinkkejä otetaan vastaan! Onko siellä ruudun takana ketään, kuka ei yksinkertaisesti voi edes ajatella ruokaa heti aamuisin?

Olisi kiva kuulla ajatuksia aiheesta, koska me kaikki ollaan erilaisia! :-)

6 kommenttia:

  1. Mä olin kouluaikoina just sellanen, että aamupala jäi aina välistä eikä tullut mieleenkään syödä mitään kello seittemältä aamulla. Nykyään aamu ei edes käynnistä ellei saa jotain ruokaa mahaansa! Mun lempparit aamuisin on puuro banaanilla tai joku ihanan raikas smoothie ja pala ruisleipää :-)

    VastaaPoista
  2. Emilia: Joo, sä oot just ollut tollanen hah! Mulla kans sama juttu, ettei aamu käynnisty ilman ruokaa. Smoothiet on kans tosi hyviä, mä oon vaan nyt laiskistunut niiden kanssa - ta isit se johtuu siitä että banaani-mansikka-kombo ei vaan enää uppoa päivästä toiseen :-D

    VastaaPoista
  3. täällä yks ( 20vee ) joka eiole koskaan syönyt aamupalaa ! mulle tulee siitä ihan tajuttoman paha olo :(
    muistan kun joskus eppuluokalla heräsin 6 aikaan syömään semmosesta pienestä vanukaspurkista puolet ja loput heitin roskiin ja kun äiti tuli herättämään mua niin sanoin syöneeni .

    VastaaPoista
  4. Oon niin samaa mieltä tuosta aamupalan tärkeydestä! Suosittelen lisäämään puuron joukkoon chian siemeniä - ne ei maistu siellä yhtään ja pitää nälän paljon kauemmin pois. Siihen lisäksi vaikka banaania, mustikoita, mehukeittoa ja vähän pähkinöitä (cashew tms) niin jaksaa lounaaseen! :)

    VastaaPoista
  5. Toinen aamupalalahkolainen ilmoittautuu! Päivä ei yksinkertaisesti voi alkaa hyvin ilman tukevaa ja rauhassa nautittua aamupalaa. :D Nykyään mun aamupalapöytään kuuluu aina maitoon keitetty puuro, leipää ja kupillinen teetä, jonka maku valitaan mielialan ja päivän ohjelman mukaan. Herkkua on erityisesti suklaakaurapuuro, joka valmistetaan niinkin yksinkertaisesti, että keittovaiheessa lisätään (aitoa tummaa) kaakaojauhetta, ja makeutetaan soseutetulla banaanilla.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: Oho, voi ei! Joillekin ei vaan ilmeisesti yhtään iske :(

    Jenna: Joo chian siemeniä olenkin kokeillut, niitä pitäis useammin muistaa sujauttaa sinne sekaan:) Hyviä vinkkejä, pistetään testaukseen!

    Helena: Joo ihan samaa mieltä! Oi vitsi toi suklaapuuro kuulostaa hyvältä, toimiskohan hyvin raakakaakaon kanssa, hmmm :)? Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista