maanantai 21. maaliskuuta 2016

Kuvanmuokkaushommia

Heissaan! Multa on moneen otteeseen kysytty kuvanmuokkaukseen liittyviä kysymyksiä ja ajattelin nyt kertoa teille miten meikäläinen hoitaa homman! Lähdetään vaikka ihan siitä, että mun mielestä kauneimpia on kuvat, joita ei ole muokattu liikaa. Tai tiedättekö kun välillä näkee kuvia, joista tulee heti sellainen fiilis että 'Damn, tässä on käytetty kyllä kaikenmaailman filttereitä ja tehokeinoja'. Tykkään siis suhteellisen yksinkertaisista muokkauksista.
Näyttökuva 2016-03-13 kello 13.04.15 Ohjelmista kun puhutaan, on mulla tietokoneella käytössä Lightroom ja Photoshop. Jälkimmäistä käytän nykyää enää vain harvoin, sillä Lightroom on miljoona kertaa iisimpi käyttää. Ennen käytin pelkästään Photaria ja nyt en haluaisi mistään hinnasta enää muokata kaikkia kuvia sillä haha. Lightroom on mahtava mm. sen takia, että siinä voi kopioida muokkauksen suoraan toiseen kuvaan (kuvan vasemmalla puolella 'copy'. Jos teiltä löytyy halukkuutta perusteellisempaan Lightroomin käytön opastukseen niin voisin koittaa väsätä sellaista joskus?). Eli jos on ottanut monta kuvaa samassa tilanteessa samoilla asetuksilla, on helppo vain kopioida muokkaus seuraavaan kuvaan, eikä tarvitse säätää kaikkia erikseen. Niihin voi sitten tehdä pieniä muutoksia jos on tarvis, mutta tämä ominaisuus säästää paljon aikaa ja vaivaa.
_MG_5739 Laitan tässä nyt järjestykseen Lightroomin eri ominaisuudet, joita mä tavallisesti säädän kuvia muokatessa:

Exposure - valotus
Contrast - kontrasti
Highlights - korostukset
Shadows -varjot
Whites - valkoiset
Blacks - mustat
Clarity -selkeys
Vibrance - värien eloisuus
+ Värisäädöt tarpeiden mukaan

Tässä on siis kaikki ihan perussäädöt ja harvemmin kaipaan mitään ihmeellisempää. Näistä yksi on ylitse muiden, nimittäin highlights, joka korostaa kuvassa valoisia kohtia ja tekee niistä kirkkaampia. En osaisi enää muokata kuvia ilman tätä ominaisuutta! Niin pieni, mutta niin iso ero kuvien muokkaamisen saralla.
_MG_5739 Tässä Ellan kuvassa haasteena oli hämärä valaistus, mutta halusin saada kuvasta kuitenkin suhteellisen valoisan sekä selkeän. Jos kuvaisin raakakuvia, kuvat sisältäisivät enemmän informaatiota ja myös pimeitä kuvia olisi helpompi muokata jälkikäteen. Mä oon vaan niin tottunut kuvaamaan jpeginä, etten koskaan oikeastaan ole opetellut raakana kuvaamista. Monta kertaa on nimittäin käynyt niin, että olen laittanut RAWin päälle ja mennään kaverin kanssa kuvaamaan. Unohdetaan muuttaa jpegiksi ja lopulta kaveri ei saa koneellaan kuvia auki ja siitäkös sitten hullunmylly alkaakin hah. Sen lisäksi raakakuvat ovat todella ison kokoisia ja musta tuntuu että mä käytän jo ihan muutenkin kaiken tarjolla olevan tallennustilan...

Mutta joo huomaatte varmaan tästä kuvasta, että värejä on säädetty vähän erilaiseksi ja ne tuo kuvaan kivasti fiilistä. Mä tykkään aika paljon leikkiä väreillä ja muuttaa kuvan fiilistä niiden mukaan. Yritän olla kangistumatta kaavoihin ja yrittää jatkuvasti uusia kikkoja.
IMG_6213 IMG_6213 Tämä kuva on oikeastaan sellainen ideaali kuva, jolle ei paljoa tarvitse tehdä, että siitä tulee hyvä. Valmiiksi hyvä valaistus ja sommittelu takaa sen, että vain pienellä säädöllä kuvasta saa todella hyvän näköisen. Niin kuin huomata saattaa, oon tässä muuttanut sinisen sävyjä hieman enemmän turkoosiin taittaviksi ja se tuo mielestäni kuvaan lisää mielenkiintoa.

+ tippi kuvaamiseen yleisesti: kokeilkaa rohkeasti erilaisia kuvakulmia, ne tuo paljon lisää mielenkiintoa kuviin ja saattaa aina välillä yllättää positiivisesti!
_MG_5025 _MG_5025
Mä rakastan mustavalkoisia kuvia! Mun tekisi mieli aina heittää kuvat vaan mustavalkoisiksi ja fiilistellä niitä. Musta ne on vaan niin siistejä ja mageita! Tässäkin hyvä esimerkki - tuo tausta ei ole itsessään mitenkään lempparin värinen ja mun vaatteet on suhteellisen neutraalit, niin mustavalkoisuus tuo kivaa kontrastia aurinkolasien kanssa. Mä tykkään tästä kuvasta tosi paljon juurikin näiden elementtien vuoksi! Ja nimenomaan tykkään valoisista mustavalkoisista kuvista, ne on musta lähes poikkeuksetta tosi tyylikkäitä._MG_5705 _MG_5705 Tässä kuvassa on taas kellertävä valo ja hieman hankala tilanne kivan muokkauksen kannalta - mustavalkoiseksi vaan! Mun mielestä kellertävät taustat on aina no-no ja pyrin ravintoloissakin valitsemaan sellaisen pöydän, joka ei olisi keltaista puuta. Mä kun tykkään enemmän kylmän kuin lämpimän sävyisistä kuvista niin keltasen taustan kanssa tykkään lähes poikkeuksetta muuttaa kaiken mustavalkoiseksi - ellei kyse ole ruokakuvista, niissä haluaisin pitää värit mukana. Kyllähän keltaisuutta saa taitettua pois ja sävyjä voi viilentää, mutta kaipa mä olen harjoitellut sitä vielä niin vähän, että usein väreistä tulee hieman luonnottomat tällaisissa tilanteissa. No, reeniä reeniä!_MG_5554 _MG_5554 Tämä kuva menee hyvin sellaiseen kategoriaan, jossa jo lähtökohta on niin magee, että siitä haluaa usein tehdä vielä kreisimmän. Olin niin innoissani tuosta auringonvalosta, että halusin laittaa kuvaan vielä vähän lilahtavaa sävyä, jota nyt tuli ehkä omaan mieleen vähän liikaa, mutta ainakin näätte nyt hyvin eron alkuperäisen välillä. Musta oli hauska kokeilla tähän kuvaan vähän erilaista värimaailmaa jo ihan siksikin, että mallilla on kuvassa hieman erikoinen asento, joka mielestäni kaipaa tuekseen myös ei-niin-perus muokkauksen.

Mutta nääkin asiat on niin siistejä, ettei ole mitään yhtä absoluuttista totuutta, vaan kaikki on vaan katsojan silmästä kiinni tykkääkö vai ei. Mä pidän kuvia leikkikenttinä, joilla voi leikkiä mitä vaan, tekee mieli.

Mitä piditte postauksesta? Kertokaa rohkeasti toiveita postausten suhteen, toteutan niitä mielelläni aina vaan kun aikaa liikenee!

11 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Hyviä vinkkejä ja ajatuksia. :)

  Unihiekkaa hiuksissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla, että oli mielenkiintoinen :)

   Poista
 2. Mä oon kuvannu raakakuvia nyt varmaan öö en tiiä, vuoden pari (?) ajan ja mun koneen muisti on jo täynnä!!! En tiedä miten selviän, kun en uskaltais kaikkea laittaa jonkun kovan varaan, jos se vaikka tippuu ja hajoaa....

  Ihanat nuo aurinkolasit sulla tossa mustavalkokuvassa, sopii tosi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voin hyvin kuvitella että tila on jo käytetty :D Heh, mä oon alkanu nyt laittaa kaiken ulkoselle kovalevylle, mut en uskalla sitäkään ihan heti täyttää raakakuvilla.. Kiitos, harmi vaan ne ei oo mun lasit heh!

   Poista
 3. Tosi hyvä ja mielenkiintonen postaus :) On aina kiva nähdä, miten muut muokkailevat kuviaan! Pitäisi varmaan itsekin hommata tuo Lightroom, vaikuttaa niin hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! Munkin mielestä on mielenkiintoista lukea tällaisia postauksia, koska kaikilla on ne omat mieltymykset ja tottumukset kuvien muokkaamisen suhteen :) Suosittelen Lightroomia lämpimästi!

   Poista
 4. Hei aiheesta poiketen, onko sulla Topshopin bomber päällä noissa edellisen postauksen jäbän kanssa otetuissa kuvissa? Jos on, niin mikä koko sulla siitä on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ciao, ei oo Topshopin vaan Boohoon bomber (siellä on tosi halpoja bombereita) ja koossa L! :-)

   Poista
 5. Moi! Käytän myös lightroomia ja mulla on kamerana joku sonyn järkkäri, en muista mallia. Mun ongelma on, että kun muokkaat kuvat koneella, niin ne näkyvät juuri sellaisina kuin haluankin, mutta kun kuvia katsoo kännykällä tai lisää bloggeriin, niin niistä tulee ihan "elottomia". Musta tuntuu, että niistä puuttuu joku värikoodi tai jotain... Eli ne muuttuu siis vähän kuin harmaan sävyisiksi, mutta siis on niissä silti värit, mutta kuva ei ole silti niin eloisa ja hyvä kuin koneella. Oon kattonu useammalla koneella, niin koneella kuvat toimii kyllä hyvin. Osaatko sanoa mikä neuvoksi? Kun en kenelläkään muulla tähän ongelmaan ole törmännyt... :/ ja muokkauksessakin käytän noita peru juttuja.

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus! On aina tosi mielenkiintosta nähä kuinka muut käsittelevät kuviaan! :)

  VastaaPoista
 7. mää kokeilin photaria 30vrk ilmaseks ja tykästyin siihen!! yritin sen jälkeen sitten lightroomia mut siitä en ymmärtäny yhtään mitää :-(

  VastaaPoista