sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Salty peanut butter raw cake (to die for)

Hei ihanat! Kuinka teidän sunnuntai on vierähtänyt käyntiin? Mä ajattelin tänään puhua vähän raakakakuista ja maapähkinävoista.

Olen pienen elämäni aikana leiponut montaa erilaista raakakakkua ja aina niistä on tullut todella hyviä. Mutta tiedättekö, kun yhdestä kakusta tulee vaan niin täydellistä niin maun, ulkonäön kuin koostumuksensakin puolesta? No jos ette tiedä sitä fiilistä niin katsokaa vaan näitä kuvia. Siis ihan oikeesti mä en kestä. Tästä tuli niin hyvää. _MG_4746 Mulla oli pitkä tauko raakakakkujen tekemisessä. En vain ole 'ehtinyt' tekemään niitä (todellinen syy on varmasti kaikkien tiedossa, laiskuus nimittäin) ja edellisestä raakakakusta onkin vierähtänyt jo pitkä tovi. Jotenkin aina olen ajatellut sitäkin, että jos teen raakakakun niin haluan että sen kuvaamisellekin jää aikaa ja valoa plus muut kootut selitykset. Eräänä päivänä kuitenkin sain vision täydellisestä raakakakusta - maapähkinävoita, kermainen koostumus ja rouskuva pohja. Ja niin syntyi tämä kaunotar. Kaunis niin sisältä kuin ulkoakin.

Mähän en edes ole ollut kauaa maapähkinävoin ystävä. Ennen vierastin sen makua ja nyt voisin lusikoida sitä suoraan purkista, no kiddings. Useimmiten voitelen sitä riisikakkujen päälle tai laitan nokareen puuron sekaan. Maapähkinävoi on myös raakaleivonnan aatelia ja olen käyttänyt sitä monen monissa leipomuksissani vegaanin keksitaikinan tekemisestä raakasnickersien pyöräyttelyyn. Olen siis vahvasti sitä mieltä, että mikäli joku leipomus sisältää maapähkinävoita, ei se voi mennä pieleen. Ei vaan voi.
_MG_4740 Tästä kakusta tuli makeaa ja tuhtia, just how I like to eat my cake! Vie makeanhimon mennessään ja toimii hyvänä välipalana (tai sunnuntaisena aamupalana, heh). Oi että, toivon että joku teistä kokeilee tätä.

Pohja:

1,5 dl pähkinöitä (Esimerkiksi pekaani -ja saksanpähkinöitä)
1 dl pehmeitä taateleita
0,5 tl kanelia
ripaus suolaa
ripaus vaniljajauhetta

Laita raaka-aineet esimerkiksi blenderiin ja tee niistä rouheaa massaa. Itse tykkään jättää mukaan vähän isompiakin sattumia, ettei massa ole täysin sileää, makuasioita. Kun olet saanut massan valmiiksi, taputtele se leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte:

3 dl liotettuja cashew -pähkinöitä (liotus vähintään puoli tuntia)
n. 1 dl kauramaitoa/muuta nestettä, ei vettä
4 rkl maapähkinävoita
2 rkl hunajaa/agavesiirappia
2 rkl kookosöljyä
ripaus vaniljajauhetta

Lappaa ainekset blenderiin ja tee niistä tasainen massa. Lisäsin nestettä vähän sen mukaan, kuinka hyvin massa sekoittui. En halunnut massasta liian nestemäistä, joten sitä voi lisäillä pikkuhiljaa ja lopettaa sen lisäämisen, kun massa pyörii itsekseen blenderissä. Kun massa on valmis, kaada se irtopohjavuokaan pohjan päälle, muotoile veitsellä tasaiseksi ja aseta vuoka pakkaseen. Anna kakun jähmettyä vähintään 2 tuntia ja nauti hartaasti kahvikupposen kera. Päälle voi ripotella pähkinöitä, raakasuklaata, mulpereita tai kaikkia niitä. Mielellään kaikkea mitä kaapeista löytyy <3

Ja taas mä päädyn kysymään itseltäni, miksi teen raakakakkuja niin harvoin. Niitä pitäisi tehdä paljon useammin, vähintään kerran viikossa. Ongelmaksi tulee vaan se, ettei syöjiä oikein riitä. Saman katon alla mun kanssa asuu yksi herra ronkeli, joka ei näistä välitä ja mun on sitten ihan pakko syödä sitä yksikseni joka päivä ja joka aterian jälkeen. Eli jos tiedät mun tehneen raakakakkua hiljattain niin saa ihan rohkeasti sanoa tulevansa käymään ja maistaa herkkuja kahvin kera, mä en estä. Tulkaa vaan, nautitaan yhdessä.

Ja nyt jos joku sanoo ettei tykkää maapähkinävoista niin tässä on yksi aika kova haastaja sille väitteelle. Otatteko haasteen vastaan? Ottakaa pliis, tää on niin hyvää.

<3

12 kommenttia:

  1. Aaaaaaahhh!!! Kuolasin jo kun snäppiin tuli tästä ja venannut siitä asti reseptiä, haha! Todellakin menee siis testiin <3 mulla vaan vähän toi sama ongelma että kenet ruokin kun yksin asun :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha ihana! No et kauaa joutunu odottelee ;) Kannattaa seuraavaks leipoa tätä sit! Viet vaikka naapureille ahaha.

      Poista
  2. Näyttää ihan superhyvältä!! Mäkään en ennen oikein välittänyt maapähkinävoista, mutta nykyään osaan syödä sitä jo paremmin. Pitääpä pistää ohje talteen seuraavaa leipomisinspistä odotellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo suosittelen kokeilemaan tätä :-) Tässä se mpv tulee just sopivasti esiin, ei mielestäni liikaa!

      Poista
  3. Siis mähän en ole koskaan leiponut raakakakkua itse... Syötyä on tosin tullut jo monia, monia kertoja. Tää maapähkinävoi -versio kuulostaa iisiltä ja super herkulta! Ja maapähkinävoi suoraan purkista, todellakin! En varmaan voi sun ylistyssanojen jälkeen jättää testaamatta ;)

    Ja hei, sulle blogissani haaste, mikäli jaksat/haluat/kiinnostaa vastata muutamiin kyssäreihin, mitä kiinnostais tietää sinusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei nyt sun on pakko kokeilla! Se on niin helppoa :) Kiitos, käyn kurkkaamassa!

      Poista
  4. uuu nam!! pakko kokeilla. kuulostaa niin täydelliseltä :) mulla tuli välillä jo kunnon kyllästyminen maapähkinävoihin mutta nyt se maistuu taas haha!

    vinkkinä muuten, itse ainakin säilytän raakakakkuja (joita tulee tehtyä aivan liian harvoin!!!) pakastimessa ja sieltä otan sitten palasen kun haluan herkutella :) pysyy hyvänä pitempäänkin. tietty sit palan sulamista saattaa joutua hetken oottelemaan mut jos hoksaa ennakoida niin ei ongelmaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, tää on super hyvää! Joo mä säilytän kakkuja aina pakkasessa, täytyykin lisätä se tuohon tekstiin. Kiitos kun muistutit :)

      Poista
  5. Moikka! Ajattelin tehdä tätä mut eka pitää kysyä pari asiaa. Eli siis minkä kokoiseen irtopohjavuokaan oot tehny tän? Ja käykö kookosöljyn tilalle perus rypsiöljy tai margariini tms.? Vaikutat ihanalta tyypiltä, sun snäpit on parhautta ! Kiitos etukäteen jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kysyt, en aina hoksaa ihan kaikkea ylös kirjoittaa :-) En ole ihan varma minkä kokoinen irtopohjavuoka mulla on, mutta alle 20cm halkaisijaltaan se joka tapauksessa on. Oikeastaan mitä pikkuisempi vuoka sen parempi, eikä kakusta tule ihan littana lättynen. Veikkaan, että mun vuoka on 18cm leveä.

      Ja tuosta kookosöljy/rypsiöljystä en osaa sanoa, koska itse en ole koskaan kokeillut korvata kookosöljyä muulla kuin kaakaovoilla ja se kookosöljyn tehtävähän on sitoa ja kovettaa massaa kun se laitetaan pakkaseen. Mutta eihän sitä tiedä, en kyllä löytänyt nopealla googlettelullakaan vastauksia..

      Ihana kun sanot noin, kiitos <3 Kiva kun jaksat seurailla! Pus.

      Poista
  6. Tein tätä eilen ja siitä tuli ihan mielettömän hyvää! Paras ja helpoin raakakakku mitä oon tehnyt, kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, olen todella iloinen että teit ja vieläpä tykkäsit! Jee :--) Tosi kiva juttu.

      Poista