keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Suomalaiset vailla käytöstapoja

Jo esikoulusta asti meille kaikille on varmasti opetettu hyvien käytöstapojen alkeet - kiitetään kun saadaan jotain, pyydetään anteeksi kun tehdään tuhmasti tai annetaan bussissa paikka vanhukselle. Ainakin itselleni nämä käytöstavat ovat todellakin selkärankaan juurtuneita, enkä voisi koskaan kuvitellakaan käyttäytyväni toisella tavalla. Kotona meillä on aina pidetty tiukkaa linjaa siitä, että varsinkin sanat kiitos ja anteeksi ovat todellakin tarpeellisia niitä vaativissa tilanteissa. Välillä ollaan istuttu ruokapöydässä niin kauan että ollaan sanottu kiitos ja istuttu nurkassa siihen asti että pyydetään anteeksi ja niin edelleen.
_MG_8706
Lähiaikoina olen suuresti ihmetellyt sitä, kuinka monella suomalaisella ei tunnu olevaan sitten minkäänlaisia käytöstapoja. Lähes päivittäin tulee todistettua tilanteita, joissa (lähes aina) aikuiset ihmiset osoittavat äärimmäistä epäkohteliaisuutta ja töykeyttä tekemisillään tai sanomisillaan. 


Seuraavaksi lista muutamista tilanteista, joita olen lähiaikoina päässyt todistamaan:

Vierestä kävelevä ihminen tönäisee minua, eikä tee elettäkään pahoitellakseen asiaa - tämä tapahtui eräänä päivänä kolme kertaa peräkkäin eri ihmisten kanssa, eikä kukaan sanonut anteeksi. Mä huikkaan aina anteeksi, jos vahingossa tönäisen jotakuta. 

Kävelen alle metrin päässä jostain ihmisestä, joka kävelee ovista sisälle esimerkiksi kauppaan. Näkee, että kävelen hänen takanaan, eikä tee elettäkään pitääkseen ovea hieman auki minua varten. Mielestäni olisi todellakin perus kohteliaisuus, että kädellä vähän avittaa ovea, ettei ovi mene takaa tulevan ihmisen nenän edestä kiinni tai osu häneen sulkeutuessaan.

Bussissa istun käytäväpaikalla ja ikkunapaikalla oleva ihminen on jäämässä pois. Hän ei voi millään sanoa esimerkiksi "anteeksi jään tässä", jotta voisin antaa hänelle tietä, vaan vihjailee laittamalla laukkuaan tai tekee muita lähdön eleitä ja lopulta vain tunkee pois paikaltaan. Siis anteeksi vaan, miten se on niin vaikeaa ilmaista että jää pois seuraavalla pysäkillä?

Toinen samantyylinen tilanne tuli vastaan kun olin sunnuntaina kuntosalilla. Kahden pukukaapin päähän minusta tuli joku toinen nainen, joka vain jäi seisomaan kaappinsa eteen. Olin juuri tullut suihkusta, mutta minulla ei ollut tavarat mitenkään levällään - ainoastaan juomapulloni oli hieman viereiseni kaapin edessä, joka ei siis ollut tämän seisoskelijan kaappi. Ihmettelin hieman, että miksiköhän hän jäi seisoskelemaan siihen, että en mä varmaan ole mitenkään edessä kun ei hän mitään sano. No siinä kului varmaan pari minuuttia, kunnes siirsin juomapulloani siitä juodessani. Heti kun olin siirtänyt pulloa, nainen vihdoin avasi kaappinsa. Olin vähän että okei.. Laitoin vielä vähän kamoja ennen lähtöä ja huomasin, että tämä nainen taas pysähtyi puuhissaan. Hetken päästä selvisi (päättelin itse, eihän hän mitään tietenkään sanonut), että olin taas ollut jotenkin hänen tiellään. Jotenkin rupesi kamalasti ärsyttämään, että miksi ei voi vaan sanoa että olen hieman tiellä? Ymmärrän että monet ovat ujoja, mutta olisi kaikkien kannalta helpompaa jos uskaltaisi vähän suutaan avata. 
_MG_8745

kuvat: Jennifer Ahlamaa

En edes ryhdy avautumaan aikuisten ihmisten käytöksestä asiakaspalvelutilanteissa, varsinkin näin ex-myyjän näkökulmasta :-D Siinä duunissa näkee kyllä niin järkyttävää käytöstä, ettei siihen osaa edes enää suhtautua tosissaan. Monet keski-ikäiset ihan mukavankin näköiset tyypit saattavat laukoa päin naamaa sellaisia juttuja että välillä on ihan alkanut naurattamaan sellainen älytön töykeys ja käytöstapojen olemattomuus. Huh.

Tämä on vaan sellainen asia, mitä mä en pysty ollenkaan käsittämään. Täällä olisi varmasti paljon enemmän mukavia arkisia kohtaamisia, jos me kaikki muistettaisiin normaalit käytöstavat ja muiden ihmisten kunnioitus. Itse ainakin pyrin omalta osaltani vaikuttamaan positiivisesti yleiseen käyttäytymiseen ja ihmisten kanssa kohtaamisiin.

Jos verrataan suomalaisten yleisiä käytöstapoja moneen muuhun maahan, huomaa eron kyllä todella selkeästi. Esimerkiksi Englannissa pyydetään anteeksi vaikka vain hipaistaisiin viereistä ihmistä metrossa ja kiitetään moneen otteeseen pientenkin kohteliaisuuksien jälkeen. Siellä on aina tosi kiva olla kun ihmisen on aina tosi kohteliaita!

Mitä ajatuksia tämä aihe teissä herättää? Oletteko törmänneet samankaltaisiin tilanteisiin kuin edellä mainitut? 

20 kommenttia:

 1. Oih ja voih! Kuulostaa niin kovin tutulta! :D Kun ei voi edes itse kuvitella, että käyttäytyisi noin on niin järjettömän vaikeeta ymmärtää, että MIKSIII? Myyjänä tulee tosiaan nähtyä yhtä sun toista, viimeksi tänään iltavuorossa! :D Käytöstapoja tämä maa kyllä kaipaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Näköjään kaikenlaista tallaajaa liikkuu ympäriinsä.. Huh huh!

   Poista
 2. hahah amen oon itse näiden ihan samojen tilanteiden vaikeutta miettinyt:D kyllä voikin olla aikuisille niin vaikea avata suunsa ja muistaa kohteliaisuus :)

  VastaaPoista
 3. Huoh, niin tyypillisiä tilanteita... Tuntuu et usein nää ongelmat liittyy just siihen, ettei ihmiset vaan saa suutaan auki. Muistan kun aikoinaan tulin Jenkki-vaihdon jälkeen takasin Suomeen ja nää käytöserot tuntui jotenkin ihan mielettömän suurilta. Ite oli tottunut löspöttelemään kaikille vastaantulijoille ja yhtäkkiä kaikki olikin tosi töykeen oloisia. Toisaalta oon miettiny, että ehkä osin vaikuttaa myös se, ettei suomen kielessä oikeen oo varsinaista "excuse me" -vastinetta. Enkuks on paljon helpompi vaikka pyytää tietä ahtaassa kohdassa, tai just sieltä bussista noustessa, kun suomeks se kuulostaa ehkä enemmän anteeks pyytelyltä. Mut joo, ei se silti oo mikään excuse käyttäytyä epäkohteliaasti...
  Ja mitä muuten käytöstapoihin tulee, niin oon parhaillaan vaihdossa Jamaikalla ja täällä kyllä ovia auotaan jatkuvasti ja muutenkin tuntuu monilla perus tavat olevan hyvin hallussa, mut sit taas vastapainoks on niitä raskaita huutelijoita ja random tyyppejä, joista ei meinaa päästä eroon vaikka kuinka sanoo, ettei nyt huvita jutella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuinka se suun avaaminen voikaan olla niin vaikeaa?! Niin onhan se totta, mutta ei sekään ole mikään tekosyy - aina löytyy varmasti joku sana jolla voi osoittaa olevansa pahoillaan juurikin esimerkiksi tönäistessään jotakuta.

   Maassa maan tavalla, eikä missään varmasti ole täydellistä porukkaa käytöstapojen suhteen. Mutta kyllä suomalaisilla on paljon parannettavan varaa! :)

   Poista
 4. Hyvä aihe, josta kyllä riittäisi asiaa ja kokemuspohjaa, huh! Tapakasvatusta pitäisi järjestää aikuisillekin. Niinkuin sanoitkin, niin asiakaspalvelutyössä näkee ja kuulee jos jonkinmoista kommenttia ja näkee "ei niin hyvää" käytöstä. Lyhyesti tiivistettynä varsin usein tulee se fiilis, kuin ei olisi työntekijänä ihminen ollenkaan, vaan kone, jota ei tervehditä, katsota silmiin, rahat lätkäistään pöydälle, ei sanota kiitosta vaihtorahoja saadessa ja kuittia kysyessä tulee se ensimmäinen katsekontakti eli mulkaisu. Oivoi, "muovikassi" on myös kiva vastaus huomenille, haha. Miten sitä joskus tekisikin mieli vaan sanoa, että elämä on paljon rankempaa, kun kulkee suu väärinpäin ja kuin sitruunan syöneenä. Miten paljon kivempaa on sanoa se kiitos ja anteeksi ja vastineeksi saada samanlaista kohtelua takaisin.

  Kiitos (;D) hyvästä postauksesta, tää aihe herättää aina keskustelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapakasvatuskouluun 50% mun ex -työpaikan asiakkaista, kannatan! :D Ja toi on kyllä niin surullista, että monet ei ajattele asiakaspalvelijoita ollenkaan ihmisinä vaan pelkästään koneina, joille voi sanoa ihan mitä tahansa - tai olla sanomatta mitään ja pelkästään mulkaista jos siltä tuntuu. Itsehän käytin aina sitä tekniikkaa, että olin vain ylipirteä tämmöisille töykeille tyypeille, koska en jaksanut millään provosoitua heidän tympeästä käytöksestään haha :-D

   Kiitos sulle kommentista ;)

   Poista
 5. KIITOS tästä tekstistä! Olen pohtinut viime päivinä täsmälleen samoja asioita ja etenkin tuota bussiasiaa ynnä aikuisten käytöstä asiakkaina. Sain tosi paljon tsemppiä tästä päivääni, kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Kylläpä tämä aihe jaksaa aina ihmetyttää.. Kiitos sulle kommentista, kivaa loppuviikkoa sulle! :)

   Poista
 6. Kävin lukee tän viel itekin heheh ;D t.sis

  VastaaPoista
 7. Olen niin samaa mieltä kanssasi. Itse olen myös asiakaspalvelutyössä ja siinä jos jossain näkee ihmisten töykeyden. Ja valitettavasti eneimmistö todellakin on niitä keski-ikäisiä, jotka laukovat suustaan kaikkia ilkeyksiä hetkeäkään miettimättä. Joskus tekisi mieli sanoa, että miettisivät edes hetken sanomisiaan ennenkuin päästävät ne pihalle. Me myyjätkin ollaan kuitenkin oikeita ihmisiä. Huh!! Ja mukamas nuoret ovat aina huonokäytöksisimpiä yms..

  Olisi mahtava kyllä käydä esimerkiksi Lontoossa senkin takia, että kuinka erilaisempia ihmisiä siellä on Suomeen verrattuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, en ymmärrä kuinka aikuiset ihmiset osaa olla niin taliaivoja, ettei osaa pitää huolta perus käytöstavoista :-D! Usein mun oman kokemuksen perusteella nuoret on parempikäytöksisiä kuin aikuiset..

   Suosittelen jo ihan vaan senkin takia käymään Lontoossa, haha. Siellä osataan kyllä olla kohteliaita :-)

   Poista
 8. Joo, samaa mieltä aika joka kohdasta. Se myös kummastuttaa, että kerrostalossa vaikka itse tervehtisin niin jotkut ei vaan koskaan tervehdi takaisin??!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama! Meillä oli vanhassa rapussa monta tyyppiä, ketkä hädin tuskin hymähti kun moikkasin heitä pihalla tai rapussa.. Kummallista.

   Poista
 9. Mie ymmärrän tän tosi hyvin. Pieneltä kylältä, ja ehkä osin vähän vanhanaikaiselta, tullessani kaikki nää kohteliaisuus tyyppiset asiat on kyl ollut tosi napakasti käytössä. Ja miun mielestä samoin - kaikkien pitäis käyttää näitä.
  Ei mikään pikkukiire tai muu vastaava estä sitä, ettei vois ees siltä osin yrittää parantaa ihmisten elämää, että vaikka sitten sanos "hei anteeks, on vähän kiire". On nimittäin huomattavasti mukavampi elää, jos ei jää epäselväksi mikään kaupungilla vastaan tuleva toljotus tai tuijotus: vois vaan sanoo syyn, esim siihen tiellä olemiseen ja kaikkien ois helpompi toimia sitten niin ettei kenelläkään olis pahamieli.
  Ite en koskaan jaksa käydä itteäni kohtaan tapahtuvista epäkohteliaisuuksista niinkään sanomaan, mut varsinkin enempi vanhuksiin ja selkeesti apuatarvitseviin kohdistuva töykeys suututtaa tavattomasti.
  Hyvä teksti, näitä epäkohteliaisuuksia kun näkee nykypäivänä vähän surullisen paljon. Mut elämä jatkuu, kaikkien toiminnalle ei voi mitään.

  Yritetään itte olla kohteliaita!

  www.terveisinelina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä ihan samaa mieltä sun kanssa, kiire ei ole tekosyy! Kiitos, kiva kuulla että pidit teksistä, kiva kun kommentoit :) Pysytään me kohteliaina!

   Poista
 10. Multa aina kysytään että oliko suuri kulttuurishokki muuttaa irlantiin (jonne muutin suomesta pari vuotta sitten), vastaan että ei ollut, mutta takaisin suomeen muuttaminen oli ihan valtava kulttuurishokki juurikin tähän postaukseen listattujen asioiden takia! Miten me voidaan olla niin töykeitä, väliinpitämättömiä ja tuijottaa vain omaa napaa kaiken aikaa? Sen kerkesi jo unohtamaan irlannissa elämisen jälkeen, jossa ihmiset ovat varmaankin maailman ystävällisimpiä! Tän huomaa myös nykyisessä työssänikin henkilökohtaisena avustajana, jossa asiakkaani on pyörätuolissa, ja huikatessani "anteeksi voisitteko vähän väistää että päästäis tästä kulkemaan" hymy kasvoillani minua mulkoillaan pahasti, asiakasta tuijotetaan ja saatetaan tehdä pieni ele siirtymällä puoli metriä sivulle.. Onneksi osaat aina kirjoittaa näin loistavasti! Positive vibes, oot ihana! <3

  VastaaPoista
 11. Juu, Englannissa jo 40 vuotta. Kävin viimeksi Suomessa 2002 äidin hautajaisissa. Olin unohtanut että siellä ei saa puhua ihmisille joita ei tunne.Kävin superissa ruoka ostoksilla (olin siskoni luona Tammisaaressa viikon) ja siellä oli hiljaista. Kärryjono kassalla kuin hauajaissaatto, kassalla tyttö vain kajautti rahasumman ilman kiitoksia tai muita turhuuksia, ja ihmiset tuskin kuin kuiskuttelivat toisilleen jos sitäkään. Minä ulkoimalla asuneena hölmöilin.Urkin ylähyllyltä voipakettia ja hihkaisin siinä ohessa kärryjensä takana murjottavalle naiselle iloisesti että " no ompas korkealle laitettu", ja sain vastaukseksi kylmän tuijotuksen. Havaitsin heti että no tulikin tehtyä huono liike. Alkoi heti koko maa taas suututtaa. Täälläpäin olisi vieressä olija sanonut jotain mukavaa takaisn. Kuten että "yes,they are a bit high aren't they", tai olisi joku heti pyrkinyt auttamaan. Kadulla oli aamupäivällä niin hiljaista että vain talvikenkien kopina kuului. Ihmiset eivät jutelleet. Kaikissa kaupoissa tuli syyllisen olo ihan kuin olisin tunkeutunut jonku kotiin kutsumatta. Outoa sakkia, en ikinä tule sinne asumaan tai ole koskaan kaivannutkaan. Se töniminen on ihan omaa laatuaan kyllä, suomalaisilta ei irtoa sorry kirveelläkään. Siskoni ihastui täkäläisiin oloihin ja ihmisin, ihmetteli että kun kaikki ovat niin ystävällisiä. Bussikuski sanoo pivää ja näkemiin ja kiitellään kaikesta kaupoissa. Ihmiset hymyilevät, outoa suomalaiselle. Olen tähän tottunut ja se on normaalia. Ei muunlaiseen voisikaan enää tottua. Asuin myös Norjassa 4 vuotta ja sieltä tänne tultiin viimeksi takaisin 32 v sitten. Heti aluksi hain kaikki ostokset eri kaupoista saadakseni kuulla ystävällisten ihmisten ääntä. Norjassakaan ei osattu sanoa kiitosta tai olkaa hyvyä, tai harvakseen. Tämä on Pohjoismaiden probleema.

  VastaaPoista