perjantai 29. heinäkuuta 2016

Vinkkini parempien kuvien ottamiseen

Perjantaiiii! Näistä mun vinkkipostauksista on kovasti tykätty ja ne saa nyt jatkoa valokuvausaiheisella postauksella. Seuraavaksi tulen jakamaan vinkkini siihen, kuinka voit pienillä teoilla ottaa parempia valokuvia. Nämä ovat siis täysin omia havaintojani ja varmasti joiltakin löytyy eriäviä mielipiteitä. Otit niitä sitten puhelimella, pokkarilla tai järjestelmäkameralla, suuri osa vinkeistä pätee kaikkia kameroita varten! Mielestäni kuka tahansa voi ottaa hyviä kuvia, kunhan osaa ottaa muutamia juttuja huomioon niitä ottaessaan.

Eiköhän aloiteta! 


1. Kiinnitä huomiota rajaukseen. Tämä on yksi perusjutuista ja moni kuva voi mennä metsään tai ainakin näyttää hassulta, mikäli rajaus on pielessä. Hyvä nyrkkisääntö on, että älä koskaan rajaa ihmistä nivelien, esimerkiksi polvien kohdalta. Se saa mittasuhteet sekä raajat näyttämään hassuilta. 

Katso muutenkin aina vähän kuinka haluat rajata kuvan. Onko kuvaamasi kohde lähellä vai kaukana? Onko se iso vai pieni kohde, täytyykö mennä kenties hieman lähemmäksi? Monesti kun ottaa muutamia askelia lähemmäs kohdetta, tulee kuvasta mielenkiintoisempi. Rajaukset ovat muutenkin sellaisia juttuja, että mielipiteitä on monia ja niissä on harvoin yhtä oikeaa tekniikkaa. Kokeilemalla löydät sen oman, mieluisan tyylisi. 

2. Kuvaa luonnonvalossa. Aina kun vaan mahdollista. Minä en käytä salamaa ikinä, sillä se tekee kuvasta todella kovan ja välillä liian keinotekoisen näköisen, luo varjoja yms. Omistan kameraani lisäsalaman, joka toimii eri tavalla kuin kameran oma salama, mutta en sitäkään käytä juuri koskaan. Luonnonvalo on kaikista pehmein ja luonnollisin keino saada kuvaan valoa. Tietenkin on olemassa kaikenmaailman kuvausvaloja, jotka ovat sitten asia erikseen. Myös erilaiset kodin valaisimet ovat omalla no-no-listalla, sillä useimmiten niistä jää käteen vain keltainen väri ja lukuisat varjot epätoivottuihin suuntiin. Jos kuva ei meinaa onnistua vähäisen valon vuoksi, nosta ISO -arvoa. Se luo enemmän kohinaa kuviin, mutta aina se ei ole huono asia - monesti se tuo lisää fiilistä kuviin!

3. Kiinnitä huomiota tarkennukseen. Etenkin suurella aukolla (esim. f/1.8) kuvatessa tarkennusalue on pieni ja kohteen tarkentamiseen täytyy käyttää erityishuomiota. Kuvaatko henkilöä? Hyvä, tarkenna hänen kasvoihinsa. Jos tarkennat 'johonkin', käy todennäköisesti niin, että kasvot ovat sumeat ja käsilaukku loistaa pääosassa. Suosittelenkin kameran käytön harjoitteluvaiheessa kuvaamaan hieman pienemmillä aukoilla, kuten f/4, jolloin tarkennusalue on suurempi ja pienet mokat tarkennuksen suhteen eivät pilaa kuvaa tyystin. On harmillista katsoa koneella kuvia, joista suurin osa on tarkennuksen takia mennyt täysin puihin ja näin ollen ovat käyttökelvottomia (been there). 

Vinkki: Vaikka itse osaisitkin tarkentaa kuvat oikein, ystäväsi joka ottaa sinusta kuvia, ei välttämättä handlaa hommaa samalla tavalla. Siksi kannattaa vaihtaa f-lukua hieman tilanteen mukaan, jotta kuvat onnistuisivat mahdollisimman hyvin.


4. Vältä suoraa auringonvaloa. On huvittavaa, kun monet asiakkaat ovat oikein sormet ristissä toivoneet aurinkoista ilmaa kuvausten ajaksi. Välillä on pitänyt korjata, että toivotaan jooko pilvistä ilmaa, sillä kova auringonvalo on jokaisen valokuvaajan pahin vihollinen! Vaikka auringonvalo on muuten tosi jees ja luulisi, että sillä saa kuviin kivaa fiilistä, asia on oikeasti päinvastainen. Kova auringonvalo luo paljon varjoja, polttaa helposti taustan puhki (=ylivalottaa) ja on muuten vain todella hankala kivojen kuvien aikaansaamisen kannalta. Optimaalinen tilanne kuvauksille on kevyt pilviverho, jolloin valo asettuu tasaisesti koko kuvan alueelle, jolloin ei tarvitse huolehtia valottuuko jokin kohta yli. Eli jos haluat kuvata aurinkoisena päivänä, etsi varjoisa paikka!

5. Leiki kuvakulmilla.  Todellakin sallittua! Meikäläinen ainakin tykkää hirveästi kokeilla erilaisia kuvakulmia ja rajauksia, sillä juuri niillä tehdään valokuvista persoonallisen näköisiä. Mieti mitä ominaisuuksia haluat kuvassa korostaa. Kuvaan suurimmaksi osaksi ihmisiä, joten esimerkit tulevat niitä varten: Jos haluan korostaa kauniita silmiä, otan kuvan mahdollisimman läheltä kasvoja. Jos haluan korostaa pitkiä sääriä, otan kuvan hieman alaviistosta. Ja niin edelleen. Välillä kuvista tulee ihan hullunkurisen näköisiä, mutta usein niiden joukosta löytyy jokin hieno helmi ja se on kaiken sen hassuttelun ansiota! 


6. Yritä ottaa eloisia kuvia.  Dokumentoi myös aitoja hetkiä, älä ainoastaan poseerauksia. Jos kuvaat juhlissa, pyri kuvaamaan ihmisiä heidän luonnollisissa tilanteissaan ja asennoissaan. Poseerauksetkin ovat useimmiten hyvännäköisiä, mutta parhaat kuvat tulee silloin, kun kuvattava ei sitä itse tiedä. Maljan kohottaminen, puheen lausuminen, lahjojen avaaminen.. Siinäpä vasta tunteiden kirjoa!

7. Älä kuvaa matkoilla koko ajan. Ettei matkustelu mene ainoastaan kuvaamiseksi, tee jatkuvan räpsimisen sijaan niin, että kuvaat vain oikeasti hienoja kohteita. Älä ota keskinkertaisia kuvia, jotka jäävät ainoastaan roikkumaan kuvakansioihin ilman sen kummempaa tunnekirjoa, vaan panosta niihin kuviin joista haluat kauniita muistoja matkastasi. Nuorempana kuvasin paljon kaiken maailman tiekylttejä, kasveja ja vaikka mitä kaunista, mutta kuitenkin hyvin vähäpätöistä ja täytin tietokoneen muistin juurikin niillä kuvilla. Ja arvatkaapas olenko lopulta poistanut ne kuvat, kun en tee niillä yhtikäs mitään? Niinpä. Viimeisimmällä Kroatian reissulla oltiin kaikki vähän sillä asenteella, että kuvataan ainoastaan hienoja kuvia upeista kohteista ja näin ollen mulla on kuvakansiossa vähemmän, mutta toistaan upeampia lomakuvia.

8. Jos kuvaat henkilöä, ohjaa häntä. Sinä näet kameran takaa mikä näyttää hyvältä ja mikä ei. Kerro konkreettisesti, mitä malli voi tehdä paremmin, esimerkiksi "Laita vasen käsi lanteille ja käännä rintamasuunta merelle päin". Näin mallin on helpompi asettua haluamallasi tavalla ja kuvista tulee helpommin molempien silmää miellyttäviä. Oikeastaan huonoin neuvo, jonka voit kuvattavalle sanoa on "Tee jotain". Koska usein tämä "jotain" on vain epämääräistä huljumista samassa spotissa ilman sen kummempia asentoja. 


9. Älä ota liian sekavia kuvia. Onko mallilla värikkäät ja printilliset vaatteet ja hän seisoo graffitiseinän edessä? Kuva on todennäköisesti liian täynnä kaikkea ja lopputuloksena on vain sekametelisoppa. Tai otatko mallista kuvia kadun vieressä, josta kulkee paraikaa paljon autoja ja ihmisiä? Silloinkin huomion voi kiinnittää liian moneen asiaan (ja sen lisäksi autot harvemmin ovat kauniita kuvien taustalla). Mieti mikä olisi hyvä kokonaisuus - haluatko rakennusten olevan pääosassa? Rajaa kuvasta pois kadulle parkkeeratut autot sekä siellä kävelevät ihmiset. Haluatko, että henkilö erottuu taustastaan hyvin? Mieti lokaatio sen mukaan, mikä sopii henkilön värimaailmaan vaatetuksineen kaikkineen. 

10. Varmista, että hyviä kuvia on ainakin yksi. Jos kuvaat kohdetta x ja otat vaikkapa 30 kuvaa, voit olla varma, että joukossa on yksi todella hyvä yksilö. Vai voitko? Itse olen tehnyt monesti tämän virheen, että luotan ottaneeni ainakin yhden super hyvän kuvan (koska du'h, pakkohan siinä on olla) ja kotona kiroan sitä, ettei joukossa ollutkaan sitä yhtä super hyvää. Eli selaa kuvia läpi jo kuvauspaikalla ja ole varma siitä, että voit lähteä hyvillä mielin kotia kohti. Kotoa käsin on hankalampi ottaa uusia kuvia, kun taas kuvaustilanteessa se on hyvin pieni vaiva. 

Siinäpä nyt päällimmäisenä mieleen tulevat vinkit! Mitä ajatuksia postaus teissä herättää - tuleeko mieleen jotain muita vinkkejä, joita olisi hyvä ottaa huomioon tai oletko jostain täysin eri mieltä? Sana on vapaa kommenttiboksissa! 

Mukavaa viikonloppua kaikille, näin meikäläinen kiduttaa itseään katsomalla hienoja kuvia samalla kun kamera on huollossa :-D Tottakai juuri nyt tulee kaikki maailman kuvausideat mieleen, kuinkas muutenkaan.. 

3 kommenttia:

  1. Superhyviä vinkkejä on,kiitos näistä!! :)

    VastaaPoista
  2. Helvetin hyviä vinkkejä Katsku! Allekirjotan jokasen :) mun on muutenki pitäny sanoo sulle jo pidemmän aikaa, että muijahan on kehittyny ihan hurjasti tässä viimesen puolen vuoden aikana!! Super hyvää matskua (tähän kohtaan se peukku emoji)

    Pitää se skype ottaa tän viikon aikana eikös?? Ikävä xx

    VastaaPoista
  3. Tosi hyviä vinkkejä! Itse olen hyvin hyvin aloittelija kuvaushommissa, mutta onneksi olen kehitttnyt hieman tässä vuoden aikana blogiini kuvia ottaessa. Itse koen, että kun olen vaan kuvannut ja kuvannut, niin pikkuhiljaa alkaa huomaamaan, mistä pitää ja millaisia kuvia ottaa. Vielä on kuitenkin melkolailla sattumasta kiinni liian usein onnistuuko kuvat. Mutta harjoittelemalla oppii ja tässä oli monta hyvää ohjetta, jotka pitää mielessä, kiitos :)

    VastaaPoista