keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Materialistisuudesta, kuluttamisesta ja rahan käytöstä

Iltaa arvon naiset ja herrat!

Tuli nyt sellainen fiilis, että tekee mieli puhua vähän sellaisesta jutusta kuin yleinen kuluttaminen sekä materian haaliminen. Nykypäivänä jos jonkinmoisesta tuutista tulee ulos uutuuksia liittyen sitten meikkeihin, autoihin, tietokoneisiin sekä muuhun elektroniikkaan, vaatteisiin ja mihin muuhun tahansa. Meidät ollaan koko ajan entistä enemmän opettamassa siihen, että aina täytyy omistaa uusin malli, uusimmat trendit, uusimmat pelit ja vempaimet. Uusia puhelinmalleja tulee harva se vuosi ja meidät huijataan uskomaan niin, ettemme enää pärjää vanhalla mallilla. Vuodenaikojen vaihtuessa tulee uudet trendit ja välillä jopa hävettää pukea monta vuotta vanhoja trendikuteita, koska ne vaan saattuu olemaan 'so last season'. Mitä mieltä olen tästä? En tykkää. 
Mua ahdistaa nykyään kaikki sellainen kuluttamisen ihannointi ja hypetys. Etenkään blogit eivät edesauta asiaa, kun haluaa miettiä mahdollisimman tarkkaan jokaisen ostoksen. Tuntuu, että joka tuutin täydeltä kaikki ostaa jotain siistiä ja hienoa, tulee sellainen fiilis, että tuon myös minä tarvitsen. Joopa joo, nykykansa. Ennenkin on vähemmällä pärjätty.

En todellakaan väitä, etten pitäisi uusista vaatteista ja kaupoilla kuljeskelusta sekä vaatteiden hypistelystä. Rakastan sitä fiilistä, kun löytää uuden vaatteen ja haluaa käyttää sitä joka ikinen päivä. Se on maailman paras fiilis! Mutta siinä piileekin jutun juoni - elämässä on paljon muitakin asioita joista nautin ja useimmat niistä nautinnollisista asioista eivät ole materiaa vaan vähemmän konkreettisia sekä pitkään nautintoa tuovia. Rauhalliset teehetket ystävän kanssa, uuden taidon oppiminen, itsensä kehittäminen, kodin järjestyksen vaihtaminen, taulun maalaaminen, hiusten mallin muuttaminen, "mä rakastan sua", lentolippujen ostaminen, onnistunut työviikko.. Nämä edellämainitut asiat tuovat mulle paljon suurempaa iloa kuin mikään materialistinen hankinta. Ainakin useimmiten! 
Välillä sitä saattaa sokaistua omille tarpeilleen ja monesti herään omasta haavemaailmasta, kun haluaisin sitä tätä ja tuota. Näissä tilanteissa joudun puntaroimaan mielihalujeni välillä: haluanko tosiaan käyttää 200 euroa näihin vaatteisiin, joita en välttämättä tarvitse (ja joita tulen ehkä käyttämään vain super helteisinä päivinä, joita on Suomen kesässä vain nimellinen määrä), vai haluanko sen sijaan laittaa rahat säästöön ja käyttää rahat esimerkiksi ikimuistoiseen matkusteluun tai erinäisiin aktiviteetteihin tulevan vuoden aikana? Lähes aina haluan käyttää rahani kokemuksiin.

Musta on tullut todella säästäväinen persoona. Jo kotona mulle on opetettu rahan arvo ja se, että työtä tekemällä voi saada itselleen vähän pätäkkää. Kun on sitä itse ansaittua pätäkkää, sen voi käyttää haluamallaan tavalla. Kun menin ensimmäistä kertaa päivätöihin, raha hieman sokaisi mut. Käytin sitä mitä ihmeellisimpiin asioihin ja juuri esimerkiksi shoppailuun. Toki myös matkustelin ja laitoin säästöön, mutta näin hieman vanhempana sekä viisaampana haluaisin lyödä nuorempaa minääni pampulla päähän ja sanoa, että herääs nyt torvelo. Laita enemmän rahaa sinne asuntotilille, äläkä tuhlaa sitä turhuuksiin. Mennyt mikä mennyt, mutta ainakin nyt osaan olla viisaampi. 

Mietin todella tarkkaan kaikki ostokseni - tarvitsenko tätä todella? Milloin tulisin käyttämään tätä? Onko tämä kestävää materiaalia vai kutistuuko se ensimmäisessä pesussa? Onko materiaali hengittävää, vai alkaako se hiostaa takin alla? Nykyään esimerkiksi kaikki akryylivaatteet jäävät suosiolla kaupan hyllylle, sillä tiedän niistä olevan enemmän harmia kuin hyötyä. Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa - siinäpä vasta meikäläisen motto. Kerran kun ostaa laadukasta sekä kestävää, ei tarvitse heti ostaa uutta tilalle. Mä käytän puhelinta siihen asti, ettei se enää ole toimintakykyinen ja vien kenkiä suutarille aina kunnes saan sieltä suosittelun lähtemään kenkäkaupoille :-D Sanottakoon vielä, että mieluusti ostaisin vaatteeni tukien suomalaista designia ja muita eettisiä arvoja puolustavia merkkejä, mutta näin opiskelijana kaikkeen ei voi panostaa haluamallaan tavalla. Tämän tilanteen toivon muuttuvan joskus jahka taloustilanteeni on vakaampi ja tulot säännöllisemmät. Baby steps..
Olen monen vuoden ajan suosinut kirpputoreja, sillä ne ovat parhaita aarreaittoja! Kukapa ei haluaisi löytää edullisia sekä hyväkuntoisia vaatteita, puhumattakaan välillä eteen sattuvista kultasuonista a.k.a aidoista vintagelöydöistä? Mä olen vannonut vaatteiden kierrätyksen nimeen jo vuodesta nakki ja muusi, eikä mielipide siitä ole muuttunut yhtään mihinkään. Helsingissä ei ole enää liiemmin isoja kirpputoritapahtumia, mutta aina kun sellainen sattuu kohdalle, meikäläinen huitelee siellä ihan sydänsilmäemojin näköisenä. Mitä kirpputoreilla shoppailuun tulee, olen siinäkin onneksi kehittynyt vuosien myötä. Vaikka tavara on halpa, sitä ei ole pakko ostaa. Punnitsen kirpputorilöytöjä vähintäänkin yhtä tarkkaan kuin kaupassakin shoppaillessa. Nuorempana halpoja rytkyjä tuli roudattua kotiin kassi kaupalla ja suurin osa jäikin sitten käyttämättä. Parasta on, kun löytää pari mahtavaa löytöä, jotka eivät kevennä lompakkoa muutamaa euroa enempää, mutta ovat sitäkin mieluisampia ostoksia.  
Tällä hetkellä mulla on ollut menossa vaatekaapin siivousprosessi. Olen karsinut pois kaikki vaatteet, joita en ole vähään aikaan käyttänyt, enkä tule jatkossakaan käyttämään. Tilalle aion hankkia kestäviä sekä luotettavia vaatekaapin kulmakiviä, joista riittää iloa pitkään. On ollut helpottavaa huomata, kuinka vaatteiden määrä ei todellakaan kerro sitä, onko päällepantavaa helpompi löytää. Ennen saatoin hamstrata paljon erinäisiä vaatekappaleita, jotka eivät kuitenkaan sopineet yhteen keskenään. No niistäpä on sitten paljon apua vaatekriisin iskiessä - or not. Tällä hetkellä mulla on muutama luottovaate, joiden ympärille saan helposti kasattua asun niin arkeen kuin juhlaan. 
takki/ Gant (lainattu), kuvat: Liisa Kivi
Blogeissa puhutaan yllättävän vähän rahasta, ja se on ihan ymmärrettävää. Raha on aikalailla tabu, enkä itsekään tykkää sen kummemmin siitä puhumisesta. Tähän kontekstiin liittyen se on mun mielestä kuitenkin tärkeää, sillä kuluttaja usein sokaistuu kaiken sen tarjonnan edessä mitä meille tuputetaan. Välillä kissa pitää nostaa pöydälle, että osaa laittaa asioita perspektiiviin - ainakin omalla kohdallani se menee niin. Muistakaahan rakkaat, että nämä ovat vain omakohtaisia kokemuksiani sekä mielipiteitäni ja sana on vapaa kaikenlaisen ajattelun muodossa!

Mikä on teidän suhde kuluttamiseen? Kuulisin mielelläni myös muiden ajatuksia aiheesta, joka on entistä enemmän esillä arkipäiväisessä elämässämme. Oletteko lahjakkaita rahan tuhlaajia, vai enemmän säästäjätyyppejä? Let's jutellaan, tiedätte minne kommentoida :-)

9 kommenttia:

 1. Tosi kiva että nostat esille tän aiheen. Muotiblogeja kritisoidaan paljon kulutushysterian lietsomisesta, mutta tuntuu että monesti bloggaajat perustelevat vain tyyliin "en kehota ketään ostamaan koko ajan uutta, haluan antaa inspiraatiota, enkä mainosta mitään minkä takana en täysin seiso". Toiset ehkä tarkoittavat sitä enemmän kuin toiset, mutta kyllä se vaan on fakta että varsinkin tunnetut muotiblogit saavat monet ostamaan blogissa esiteltyjä tuotteita, ja ennen kaikkea luovat tarvetta saada sitä sun tätä. Harmillisesti monet vielä tekevät yhteistyötä eettisesti arveluuttavien ketjuliikkeiden kanssa..
  Mun mielestä kirpputorit on kans ihan paras shoppailumesta, mutta ostan itse myös välillä näistä edellämainituista ketjuliikkeistä jotain, jos satun tarvitsemaan jotain spessua. Kuten uudet mustat farkut tai jotain muuta mitä on hankala lähteä kirpparilta etsimään oikeaan tarpeeseen. Joskus myös sellaisia "pakko saada"-ihastuksia mutta niissäkin tärkeää on se, että vaate oikeasti jää käyttöön, eikä hetken huuman jälkeen jatka taas matkaansa eteenpäin. Kaikista mieluiten ostaisin vaatteita kotimaisilta design-merkeiltä, mutta toistaiseksi budjetti ei ole antanut periksi kuin muutamaan hankintaan. Vaikka siihen olis hyvä pyrkiäkin - vähemmän, mutta laadukkaampaa.

  Kiitos kivasta blogista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ajatuksia, samoja juttuja olen miettinyt. Ja mitä tulee noihin yhteistöihin eettisesti arvelluttavien puljujen kanssa: mä yritän itse tarkkaan myös miettiä kenen kanssa teen yhteistyötä ja miksi. Välillä se on haastavaa, se on itse asiassa yllättävän vaikeaa nykypäivänä, eettisesti arvelluttavat valmistajathan yrittävät kaikin tavoin piilotella omia heikkouksiaan.. Ja ah, ihanaa että siellä on joku toinenkin kirppistelijä! Hyviä ajatuksia :)

   Kiitos kun luet ja kommentoit, se merkitsee mulle paljon <3

   Poista
 2. Mua on kans viime aikoina alkanut jollakin tapaa "ahdistaa" (ehkä hieman voimakas ilmaus tähän, mutta en parempaakaan keksinyt) ylenpalttinen kuluttaminen ja se, että aina pitäisi olla kaikkea uutta. Olen lukenut blogeja todella pitkään, ainakin kuusi-seitsemän vuotta. Onneksi älyttömistä "ostospostauksista" on hyvin pitkälti luovuttu tänä päivänä. Silti blogeista tulee välillä "paha mieli" kuluttamisen suhteen. Erityisen huonolla katson sitä, että saadaan paljon vaatteita yhteistyönä, jonkin eettisesti arveluttavien ketjuliikkeiden tai nettikauppojen kanssa ja postauksen perään lätkäistään vielä alennuskoodi. Näiden vuosien aikana olenkin selvästikin siirtynyt enemmän lukemaan liikuntaan, hyvinvointiin ja ruokaan liittyviä blogeja.

  Mitä omaan kuluttamiseeni tulee, olen vähentänyt sitä paljon. Osaltaan siihen varmasti vaikuttaa se, että olen opiskelija ja budjettini on senkin myötä rajallinen. Nykyisin ostan vaatteita lähinnä vain tarpeeseen. Esimerkiksi tänään ostin farkut, koska aiemmat repesivät jokin aika sitten. Treenivaatteet on ehkä mun paheeni, niitä voisin ostaa muutenkin kuin tarpeeseen. Haluan ennemmin laittaa rahani monipuoliseen ruokaan, kuntosalimaksuun, "elämyksiin" kuten elokuvissa, keikoilla ja ravintoloissa käymiseen silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan hyvä että sellaisista ostospostauksista on pitkälti luovuttu, ne olivat sitä pahinta kulutushysteriaa lietsovia :( Tottakai nekin välillä ovat ok, mutta kohtuuden rajoissa. Ja samaa mieltä noista yhteistöistä - tuntuu että nykyään tehdään mitä vain jotta saadaan ilmaista tavaraa/hyödykettä, eikä vaivauduta ottamaan selvää vaatteiden tai muiden tuotteiden valmistustavoista tai alkuperästä.

   Opiskelija komppaa myös täällä! Tietenkin tuollaiset pakolliset hankinnat ovat välttämättömiä, mutta samalla linjalla mennään treenivaatteiden kanssa :D En mäkään niitä mitenkään hirveästi osta, mutta tekisi mieli kyllä (niitäkin tulee koko ajan lisää erilaisia ja toinen toistaan upeampia, menee siis samaan kategoriaan kaiken muun kanssa).. Elämyksiin rahan käyttäminen on mullekin prioriteettilistan kärjessä, menee heittämällä materialististen tuotteiden ohi! :)

   Kiitos kommentista <3

   Poista
 3. Moikka Kata! Mä oon ollut melko pitkään jo aika säästeliäs. Rahaa jää tilille kuukausittain noin 1000e vaikka isoa palkkaa en saakkaan. En ostele mitään turhuuksia ja punnitsen aina pitkään kannattaako jokin ostos. Eniten rahaa vuositasolla menee varmaankin (laskujen ja asunnon käyttövastikkeen lisäksi) juoksukenkiin, joita kuluu usempi pari vuodessa. Niihin olen valmis satsaamaan, ihan jo mukavuudenhalusta ja liikunnanilosta. :)

  En juurikaan käy kahviloissa tai ravintoloissa. Suurin syy tälle on se, että en vain omista kavereita, joiden kanssa tätä tehdä. Rahaa säästyy vähän niinkuin vahingossa. Vaatteita en osta kuin tarpeeseen ja siksi voinkin todeta, että en takuulla ole se kadun tyylikkäin tyttö. Converset ja Fjällravenit kyllä löytyvät, mutta.. Noh, ne lienevät niitä kalleimpia vaate-/asusteostoksiani retkeilyvaatteiden ohella.

  Hyvään ruokaan olen valmis laittamaan rahaa, mutta siinäkin olen kehittynyt viime aikoina paljon. En enää ostele tuotteita, jotka eivät takuulla miellytä makuhermojani. En roudaa kotiin "superfoodeja", joita en voi sietää tai jotka maistuvat niin karseilta, että niitä saa syödä suu irvessä. Valitsen ostoskoriini paljon kotimaisia satokausituotteita, joiden hinta ei yleensä päätä huimaa. Näin jää jo suuri rahasumma säästöön.

  Yhteenvetona voinen todeta ettei kuluttaminen tee itsestäni yhtään tai ainakaan juurikaan onnellisempaa. Parhaiten voin, kun ostan vain sen mitä todella tarvitsen, oli sitten kyse ruoasta, uusista kengistä tai retkeilyrepusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisessakin säästää tosi paljon, jos ei käy ulkona syömässä/kahvilla sen kummemmin. Mun taas pitäis vähän vähentää sitä.. Mutta toisaalta siihen mielummin käytän rahaa kuin baareihin tai jatkuvaan shoppailuun. Hyvää pohdintaa Nanne! Mulla aika sama linja, etten tule pahemmin onnelliseksi jatkuvasta shoppailusta :)

   Poista
 4. Mä olen muuttunut kuluttajana myös tosi paljon viime aikoina, oikeastaan viimeisen parin vuoden aikana. Se on ristiriitaista, että mitä parempipalkkaisessa työssä olen, sitä vähemmän kulutan esim. vaateshoppailuun rahaa (ja aikaa). Reissuihin tykkään panostaa, samoin ruokaan, mutta tosiaan vaatteiden osto tuntuu jopa pakolta nykyään (paitsi urheiluvaatteet ;)).

  Yksi pieni ristiriitaisuus tuli mielestäni esiin tätä postausta lukiessa. Mitä ajattelet siitä, että säästäväisyydestä ja kuluttamisesta kertovassa postauksessa päälläsi on yli 2 000 euron arvoinen kansainvälisen vaateketjun takki? En siis sano tätä pahalla, onhan tuote varmasti laadukas ja tämä takki olisi varmasti monelle sellainen harkittu ostos, mutta tuli vaan mieleen kun huomasin takin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sen tajuaa vasta kun sitä rahaa oikeasti tienaa, että miten paljon fiksummin sen voi käyttää! Se on kyllä aika jännä :D Ja oih, reissut <3

   Ja hei toi on tosi hyvä pointti, jonka ristiriitaisuuden huomasin itsekin jälkikäteen. Jopa alkoi vähän harmittaan, että kuvaustilanteessa en tajunnut asiaa ollenkaan ja nämä kuvat olivat tarkoitettu tätä postausta varten. Itse asiassa tajusin takin arvon vasta, kun näin samaisen takin lehtijutussa postauksen julkaisun jälkeen.. Eli ymmärrän kyllä pointtisi täysin, mutta mä näen asian siten, että tämä takki on tosiaan vain rekvisiittaa ja mikä tahansa muukin pörröinen takki olisi sopinut kuvausrekvisiitaksi. Mutta tämän pohtimisesta päästäänkin siihen, että mikä vaate olisi ollut sopiva tähän postaukseen vai onko tekopyhää pukea mitään vaatteita päälle :-D? Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Tämä on aika ristiriitainen aihe ihan kaikenkaikkiaan!

   Kiitos kommentista Riikka <3

   Poista
  2. Kiva kun vastasit, arvelinkin ettet ainakaan mitenkään tarkoituksella juuri tätä takkia valinnut. En todennäköisesti olisi kiinnittänyt mihinkään muihin vaatteisiin huomiota, nyt vaan kun itsekin olin toisessa yhteydessä törmännyt takin arvoon, niin pisti silmään ja aloin miettiä asiaa.. Alasti ei sentään olisi tarvinnut olla (:D), ehkä oli vaan sattumaa, että kiinnitin huomiota just tähän takkiin. Varmaan tälleen "jälkiviisaana" olisin valinnut jotkut melko simppelit vaatteet, ehkä jotain sun omia ikisuosikkeja tai eniten käytettyjä lemppareita? Ja siis kivoja kuvia nämä kyllä on, ihana tunnelma :)

   Poista