torstai 17. marraskuuta 2016

Miksi rakastan kotimaatani

Tämän postauksen julkaistuani, olen entistä tarkemmin alkanut havainnoimaan pieniä seikkoja ympäristössäni ja huomannut, kuinka paljon hyvää Suomessa on. Musta on tullut vähän allerginen ihmisten jatkuville kommenteille, joissa buuataan kaikelle mitä ympärillä on ja pyrin parhaani mukaan sivuuttamaan ne negistelijät täysin. En kaipaa ympärilleni negatiivista ilmapiiriä ja keskittymällä hyvään voi löytää itsestään sekä ympäristöstään uusia, hyviä puolia. 

Seuraavaksi listaan asioita, joita rakastan kotimaassamme vuodenajasta riippumatta.
Vaihtuvat vuodenajat - vaikka kuinka välillä haaveilen siitä, että voisi viettää päivänsä auringosta nauttien ja kylmiä juomia siemaillen, on mun mielestä kuitenkin ihan parasta, että meillä on neljä vuodenaikaa. Värien loisto, hohtava lumi, kimmeltävät järvet, talven jäljiltä heräilevä luonto.. Asioita, joista en haluaisi luopua. 

Luonto ylipäätään - jopa pääkaupunkiseudulla on lukuisia ulkoilumaastoja, joihin voi kadota toisinaan ahdistavaa arkea jopa tuntikausiksi. Voi kävellä, juosta, hiihtää, istua, kuunnella. Luonto on aina ollut mun ystävä ja haluan pitää sen lähelläni.

Valoisat kesäyöt - voi sitä tunnetta, kun kello on jo tuhkimoaika, eikä ulkona vieläkään ole pimeää! Kävellään paljain varpain tyhjillä kaduilla, nauretaan, jutellaan ja joskus yön pikkutunneilla pujahdetaan viileisiin lakanoihin nukkumaan.

Suomalainen joulu - eipä ole kaikkialla samanlaista. Mä olen henkeen ja vereen aikamoinen jouluihminen ja tänä vuonna on todella outoa viettää joulu toisella puolen maapalloa. En tiedä miten tästä selviän, mutta riski on jo otettu :'D Täällä on pimeää ja kylmää, joka osaltaan tuo jouluun tunnelmaa siinä kaikessa karuudessaan. Monta vuotta on täällä Helsingissä ollut musta joulu, mutta se ei ole pahemmin meininkejä haitannut. Kynttilöitä, glögiä, joululauluja, pipareita ja jouluruokaa - onko mitään parempaa?
Suomalainen täsmällisyys - vaikka maailmalla toimitaan toisin. Olen ylpeä meistä suomalaisista siinä suhteessa, että olemme täsmällistä kansaa ja pidämme kiinni aikatauluista. Tottakai tietty rentous tässäkin suhteessa on hyvä muistaa, mutta suomalaisena on välillä vaikea käsittää etelän maiden meininkiä siitä, että tullaan kun tullaan ja tehdään kun tehdään. Etenkin yritysmaailmassa tämä luo ison kuilun eri kansalaisuuksien välillä, kun suomalaiset istuu palaverissa kymmentä minuuttia ennen sovittua aikaa ja toisen maan edustajat tulevat paikalle puoli tuntia myöhässä. Tietenkin tämä on täysin aluekohtaista, mutta kyllä me suomalaiset ollaan kärkipäässä täsmällisyyden kanssa. 

Sisu - voi kyllä, sisupa hyvinkin. Me emme pienestä lannistu ja vastoinkäymiset otetaan haasteena vastaan. Toisinaan karu ilmasto on opettanut meitä siihen, ettei kaikki ole aina helppoa ja mukavaa, joten vastoinkäymisiin on ehkä sen takia hieman helpompi suhtautua. Oma mottoni on se, että se mikä ei tapa, vahvistaa (tai sattuu helkutisti). 

Rehellisyys - se on yksi hienoimmista ominaisuuksistamme. Olen oman kokemukseni perusteella huomannut, kuinka suomalainen osaa sanoa rehellisesti kuinka asiat ovat. Harvemmin näkee sellaista epäaitoa lirkuttelua tai imagon ylläpitämistä, niin kuin monissa amerikkalaisissa realitysarjoissa (ja toivon, ettei sielläkään kaikki ole sitä miltä näyttää). Jonkun verran kun olen ollut erilaisten yritysten kanssa tekemisissä, olen huomannut sen, että asiat sanotaan niin kuin ne on ja niillä mennään. 
Suomalainen design - en voi edes sanoin kuvailla, kuinka ylpeä olen tästä! Tunnetuimpia niistä ovat esimerkiksi Marimekko, R/H, Pentik, Artek, Samuji, Iittala, Finlayson... Haluan jatkuvasti enenevissä määrin tukea suomalaista yrittäjyyttä sekä juuri tätä hienoa designia jota täällä valmistetaan, mutta tällä hetkellä taloudellinen tilanne ei anna siihen suuria mahdollisuuksia. Suomessa on satoja pienempiäkin design -merkkejä, jotka helposti meinaavat jäädä näiden suurten tekijöiden jalkoihin ja mun tavoitteena on etsiä niitä pieniä merkkejä ja tukea myös heidän toimintaansa. Olen myös iloinen siitä, kuinka täällä arvostetaan designia niin kaduilla kuin kodeissakin. Mielestäni kodin design, kuten kauniit astiastot, ovat juuri sitä kuuluisaa arjen luksusta. 

Kerrospukeutuminen - best of the best! Mikään ei voita sitä fiilistä, kun saat vihdoin ilmojen viiletessä pukea päällesi sen kuukausia sitten hankitun täydellisen syystakin ja laittaa sen kaveriksi muhkean neuleen ja nätit syyskengät. Yksi kivoimmista asioista ever! 

Julkinen terveydenhuolto - asia, jota helposti pidämme itsestäänselvyytenä. Julkinen terveydenhuolto on sellainen asia, joka ei todellakaan toimi yhtä kätevästi muualla maailmassa ja me valitamme siitä, että joudumme jonottamaan siellä silloin tällöin. Täytyy muistaa se, että monessa paikassa hoito ja palvelut eivät ole läheskään samalla tasolla kuin täällä ja yritän myös itse muistaa sen seuraavalla kerralla, kun jonotan vuoroani julkisen terveysaseman päivystyksessä. Tähän aiheeseen liittyy myös yleinen hyvinvoinnin arvostaminen - vuosilomat, lakisääteiset työtauot, liikuntaharrastusten lukematon määrä ja niiden tukeminen..

Koulutus - kiitos. Kiitos, että saan opiskella korkeakoulussa ilman lukuvuosimaksuja. Kiitos, että siellä mulle tarjotaan ravintorikas lounas parilla eurolla. Kiitos, että olen saanut hyvät eväät korkeakoulua varten ilmaisessa peruskoulutuksessa. Olisi hienoa, jos opiskelijoiden merkitys muistettaisiin jatkossakin, eikä heiltä leikattaisi enempää tukia ja valtuuksia. Opiskelijat ovat Suomen tulevaisuus ja juuri heissä täytyisi valtion panostaa, ei pihistää. 

Tasa-arvo - ainakin siihen pyrimme. Ihan vielä emme ole täydellisiä sen suhteen, mutta aika hyvällä mallilla ollaan jo. Palkkaeroja miesten ja naisten välillä löytyy yhä ja tasa-arvoisesta avioliittolaista on väännetty pitkään (astuuko se vihdoin voimaan ensi vuonna?), mutta parempaan suuntaan olemme koko ajan menossa. Onneksi oma sukupolveni ei enää tiedä sellaisesta elämästä, jossa nainen ei saa käydä töissä vaan on kotona hoitamassa perhettään. 
kuvat: Ella Elers

Siinäpä nyt äkkiseltään mieleen tulleet suosikit. Mitä mieltä olet näistä seikoista ja puuttuuko listalta jokin mielestäsi tärkeä asia?

Iso halaus jokaisen päivään <3

7 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus! Asenne ratkaisee😍
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla! Ja niinhän se on, positiivisella asenteella pääsee jo pitkälle :-) Kiitos ja sitä samaa sinne!

   Poista
 2. sulle sopii niin hyvin toi takki babe <3 t lode

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus! Olen itse miettinyt ihan samoja asioita. On paljon mistä saa olla aidosti kiitollinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, tosi kiva kuulla että sieltä löytyy samoin ajattelevia :) <3

   Poista
 4. Ihanat kuvat ja ajatukset! :)

  VastaaPoista