sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kolme must see- ruoka-aiheista dokumenttia

Heissan! Ajattelin tulla vinkkaamaan teille kolme dokumenttia, jotka ovat vaikuttaneet mun ajatuksiin suuresti. Olen aina ollut kiinnostunut dokumenteista, mutta nyt vuoden aikana olen entistä enemmän halunnut katsoa ruoka-aiheisia dokkareita, koska mielenkiintoni aiheeseen on jatkuvasti kasvanut. Mun mielestä dokumentit on todella hyviä juuri siksi, että niistä saa paljon uutta tietoa ja ainakin meikäläinen on saanut niin paljon ajateltavaa, että voin vain kiittää näiden dokumenttien informaatiopläjäystä. dokument1 Ensimmäisenä aitiopaikalla on Cowspiracy. Kiitos, kiitos ja kiitos sinulle ihana blogini lukija, joka minulle tästä hiljattain vinkkasit. Katsoin tämän eilen ja voin myöntää ihan kevyesti, että tässä dokumentti, joka on vaikuttanut mun ajatuksiin syvästi. Dokumentti kertoo karjatuotannon vaikutuksista maapalloon ja näin ollen ilmastonmuutokseen. Paljon shokeeravia lukuja siitä, kuinka paljon lihatuotanto kuluttaa arvokasta maapalloamme ja käytännönläheiset esimerkit ja videot saivat tämän tytön itkemään. Ja voin kertoa, ettei se ollut mitään pientä itkua, vaan kyyneleet valuivat vuolaasti poskiani pitkin kun tajusin monta asiaa samaan aikaan. Tässä dokumentti, joka vahvisti näkemystäni siitä, etten halua enää tukea lihatuotantoa siinä määrin missä olen sitä aiemmin tehnyt. Siitä sen enempää puhumatta suosittelen teitä vain katsomaan tämän pätkän. Totally worth it. dokument Forks Over Knives. Tämäkin äärimmäisen mielenkiintoinen dokumentti siitä, kuinka eläinperäisen ruuan poisjättäminen vaikuttaa huimasti terveyteen ja hyvinvointiin. Tässä käsitellään hyvin sellaista aihetta, kuinka meidän pitäisi useammin ymmärtää sairauksiamme ruokavalion kautta, eikä ainoastaan diagnoosien ja kymmenien lääkepurkkien avulla. Dokumentissa haastatellaan lääkäreitä, jotka hoitavat asiakkaitaan pelkän ruokavalion avulla ja näin ollen on todella mielenkiintoista katsottavaa. Tässä korostuu jo ihan pelkästään se, kuinka iso rooli kasviksilla ja monipuolisella ruualla hyvinvoinnillemme on ja se avaa silmiä uudella tavalla. dokument2 Fat, Sick and Nearly Dead. Kuinka mehupaasto voi vaikuttaa ylipainoiseen, huonot elämäntavat omaavaan sekä lähes toivonsa menettäneeseen amerikkalaismieheen? Aika hurjasti. Sitä sen enempää spoilaamatta voin kertoa, että tämän dokumentin jälkeen alkoi ihan pienesti tehdä mieli kokeilla mehupaastoa myös täällä päässä. Tai edes lisätä itsepuristettujen mehujen juomista!

Ps. Kaikki dokkarit löytyvät Netflixistä.

Oletteko te nähneet jonkun näistä, tai aiotteko nyt katsoa? Mulle saa vinkata myös muita mielenkiintoisia dokkareita, katson niitä mielelläni :-)

13 kommenttia:

 1. Mun kaks päänkääntäjää oli Säilöttyjä unelmia -dokumenttielokuva ja Syötäväksi kasvatetut -kirja. Suosittelen varsinkin kirjaa, siinä kuvataan rehellisesti mistä on kyse (esim. Luomukaan ei todellakaan ole niin hyvä, kun voisi luulla..).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kiitos vinkeistä! Pistetään nää muistiin jatkoa varten :-)

   Poista
 2. Olen nähnyt noi kaikki, olivat kyllä todella hyviä ja silmiäavaavia. Ajatus kasvisruokavaliosta, vegaaniudestakin, vahvistui noiden katsomisen myötä!

  Hyvä postaus! Tykkään, kun blogisi sisältö on niin monipuolinen. Oot lemppareita! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, kiva kuulla että säkin tykkäsit niistä:-) Kiitos kovasti, mukava kuulla!

   Poista
 3. Pakko sanoa, että määkin pidän sun blogista, monipuolisuudesta ja laadusta ihan hulluna! Viimeisen voisin katsoa, kahdesta ensimmäisestä ja varsinkin ensimmäisestä tiedän olevani niin järkyttyny, etten oo varma uskallanko katsoa... Ahdistaa jo valmiiksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anni <3 Joo kato ihmeessä, ei toi tokakaan nii järkyttävä oo, eka ainoostaan on sellanen tosi inhottava :-(

   Poista
  2. Hei annieveliina, tiiätkö miks sua ahdistaa ja järkyttää etkä halua katsoa? Koska sä et halua tietää totuutta, koska sitten joutuisit muuttamaan sun käyttäytymistapoja. Pliis katso!

   Poista
 4. Pakko tulla kommentoimaan lihansyöjänä! En nyt siis ala saarnaamaan ja kunnioitan kyllä kaikkia kasvissyöjiä, varsinkin sinun kaltaisia, jotka eivät meitä lihansyöjiä yritä käännyttää! :) Oho kuulostipas nyt siltä, että kaikki kasvissyöjät aina yrittäis käännyttää, mikä ei siis missään nimessä pidä paikkaansa.

  Anyway:
  Isä oli aikanaan karjankasvattaja, joten vietin suurimman osan lapsuudesta karjatilalla. Mulle siis ihan normisettiä, kun lempparilehmä ei enää ookkaan navetassa. Joo kuulostaahan se nyt näin myöhemmin omaankin korvaan aika karulta ja enhän mä ikinä ollut todistamassa sitä teurastusta. Isä kuitenkin lopetti, kun ei pienellä toimijalla ollut enää sijaa suurtuotannon seassa. Niin kuin joku jo mainitsikin niin luomukin kuormittaa maapalloa, mutta itse näin lihansyöjänä pyrin edes siihen luomun suosimiseen ja pienien tuottajien tuottamaan. Sama pätee kasviksissa.

  Pitäisi varmaan itsekin katsoa kyllä tuo dokkari, mutta mulle tuo lihansyönti on jotenkin niin sisäänrakennettu, kun on oppinut että joku elää siitä. Onhan se kamalaa sanoa noinkin, kun toinen ikään kuin saa elantonsa toisen tappamisesta. Vaikea aihe, ei voi muuta sanoa!

  Tässä ei nyt varmaan ollut kyllä päätä eikä häntää, mut pää pointti et hyvä postaus ja pitää kyllä tsekkaa nuo dokkarit! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa kun tulit kommentoimaan, just tää on parasta kun löytyy vuorovaikutusta ja saa kuulla uusia näkökulmia. Ymmärrän sun pointin kyllä täydellisesti! Ja tiedätkö just sanoin kaverille, etten missään nimessä halua antaa blogissani sellaista kuvaa, että lihansyönti on pahasta ja niin edelleen, kaikki syö ihan miten itse haluavat :) Lähinnä vaan haluan ehkä antaa ihmisille myös sitä ajatuksen jyvää, että ehkä lihansyönnin vähentäminen voisi olla ihan fiksua. Mutta joo, ymmärrän tosiaan että ajattelet tällä tavalla kun oot kasvanut karjakarvatuksen ympärillä! Ja tsekkaa ihmeessä dokkarit, ne on tosi mielenkiintoisia :-). Kiva ku tulit kommentoimaan!

   Poista
 5. Jos saa vinkata lisää dokumentteja, kannattaa ehdottomasti kattoa Fed up! Löytyy kanssa netflixistä, ja avaa oikeasti silmiä, se on kyllä pääasiassa Amerikasta ja heidän tottumuksistaan mutta ei haittaa kattoa täällä päässäkään, siinä oli todella hyviä huomiota joita olen alkanut tarkkailemaan ruokaostoksilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, täytyypi katsoa myös se! Varmasti herättää ajatuksia ihan täällä Suomessakin eläessä :)

   Poista
 6. Voi Katarina rakas - enkö oo laittanu sua kattomaan dokkaria nimeltä Blackfish?! Niin hyvä dokkari. Ai että. Eniten tota kattoessa alkaa miettimään miten oikeesti eläimet kärsii ihmisten takia ja että ihmiset uskoo kaiken maailman sontaa mitä niille syötetään. m u s t _ s e e

  <3 ac

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Assi rakas, et ole! Oon kyllä törmännyt tohon Netflixiä monen monta kertaa sitä kuitenkaan katsomatta. Nyt aion katsoa sen :)

   Poista