torstai 17. syyskuuta 2015

Pärjäänkö tosiaan ilman lihaa?

Tsaukkeli! Ruoka-aiheisten postausten parissa jatketaan taas ja nyt olis vuorossa tähän mun noudattamaan kasvisruokavalioon liittyvää juttua. Muutamat ovat laittaneet kommenttia, että kaipaisivat vähän kokemuksia ja fiiliksiä sen jälkeen kun liha on jätetty pois kuvioista ja nyt alkaa olla hyvä hetki kertoa siitä - pari kuukautta oon nimittäin nyt syönyt tällä tavalla niin osaan jo sanoa mikä toimii ja mikä ei. Vaikkakin musta tuntuu, että jatkuvasti löytää uusia piirteitä niin itsestään kuin ruokavaliostaankin, voidaan kuitenkin tehdä nyt yksi etappi tähän. Kuinka siis pärjään ilman lihaa ja millaiseksi koen tapani syödä?

vegge

Yksi isoin kysymys kaikilla varmasti aina on ja tulee olemaan se, kuinka kasvisruokailija saa tarpeeksi proteiinia. Varsinkin kun meikäläinenkin on tällainen aktiivinen tyyppi niin proteiinin saannista täytyy pitää erityisen hyvää huolta. Ymmärrän toki huolen, sillä jos asiaan ei osaa kiinnittää huomiota, voi proteiinin saanti jäädä huomattavasti tarvittua alhaisemmaksi. Tiedän muutamia kasvisruokavaliota kokeilleita, jotka nuorena ja hieman hölmönä lähtivät villitykseen mukaan ja unohtivat tämän tärkeän seikan kokonaan. Siinä sitten kärsittiin heikosta olosta, jatkuvasta nälän tunteesta ja muutenkin huonosta fiiliksestä. Ei hyvä, eihän?

Mistä siis hankin proteiinin?

Suurimmaksi osaksi saan proteiinini pavuista, kananmunista sekä maitotuotteista. Niiden lisäksi syön tofua, kikherneitä, linssejä, pähkinöitä, chian siemeniä yms. Huvittavinta tässä on se, että 80% näistä ovat mulle uusia raaka-aineita, jotka luonnollisesti tuli kuvioihin lihan poisjätön jälkeen. Kananmuna on kuitenkin aina ollut todella hyvä proteiinin lähde ja siksi itselleni on tärkeää olla karsimatta ruoka-aineita liikaa - en voisi ainakaan tällä hetkellä kuvitella pärjääväni täysin ilman eläinperäisiä tuotteita, kuten maitoa, juustoja, kalaa ja kananmunaa. Proteiinin, niin kuin kaiken muunkin ravintoaineen kohdalla, pätee sama sääntö - täytyy syödä tarpeeksi. Kyllä se on huomattu, että annoskoot ovat kasvaneet humasti. Välillä ruokailu on oma urheilusuorituksensa, kun ruoka ei tunnu vähenevän lautaselta ollenkaan, hah! Eli kaiken A ja O on se, että pitää syödä paljon, mutta pitää kuitenkin järjen touhussa mukana. Monipuolisuus on se ykkösjuttu.

vegge2

Kasvisruokailu avartaa 

Kun olin vielä lihan suurkuluttaja, paistoin kanasuikaleita päivästä toiseen. Aina samantyylinen maustaminen, aina samat lisukkeet. Vähän saatoin varioida, mutta mitäs siinä kanafileillä voi kauheasti leikkiä kun haluaa nopeasti ruokaa? Riisin keittäminen, kanojen paistaminen, uunivihannesten kypsentäminen. Purkkeihin muutamaksi seuraavaksi päiväksi, suitsaitsukkelaan olivat monen päivän ruuat valmiit. Olin suorastaan laiska. Eräänä päivänä vain päätin, että nyt loppuu. Nyt haluan alkaa syömään ruokaa, josta oikeasti nautin. En ollut sitä aiemmin suunnitellut, se vain tuntui oikealta vaihtoehdolta.

Mites nykyään? Musta on tullut huomattavasti kokeilevaisempi keittiössä. Ei ole ollut päivääkään, kun en olisi edes miettinyt uusia ruokia testattavaksi. Useimmiten heitän ruokaan vain monia erilaisia raaka-aineita ja pidän sormet ristissä, että maut sopisivat yhteen. Tiedättekö, ei ole vielä kertaakaan ollut pahan makuista! Olen tullut niin paljon kokeilevaisemmaksi, että tulen siitä iloiseksi. Kuinka olenkaan voinut olla niin rajoittunut ruuanlaittaja? Ruoka on niin monipuolista ja jopa yksinkertaisista raaka-aineista voi tehdä vaikka ja mitä. Ei voi sanoa muuta kuin että onneksi havahduin sentään tässä vaiheessa.

Yksi iso plussa tässä on ollut se, että kun tietyt asiat ovat jääneet pois, niin puolestaan joku on lisääntynyt. Ennen olin äärettömän huono syömään kalaa, vaikka olenkin aina rakastanut kalaruokia. Jotenkin se on aina vain jäänyt, koska noh, Lidlistä on nopeampaa hakea kanapaketti kuin lähteä Prismaan varta vasten hakemaan kunnon kalaa tiskistä. Tiedä häntä, mutta näin kävi ja söin todella harvoin kalaa. Nyt oon puolestaan syönyt kalaakin useammin ja oon tosi iloinen siitä. Kalasta kun saa paljon hyviä rasvoja ja sitähän suositellaankin syömään useasti viikossa. Eli taas yksi iso hyöty löydetty!
vegge1

Mulla on ollut niin hyvä olo. Ei sitä voi selittää sen tarkemmin. Olen tullut paljon tietoisemmaksi siitä, mitä mun kannattaa syödä ja mitä ei. Entistä enemmän olen alkanut arvostamaan sokerittomia herkkuja, kuten raakakakkuja, raakasuklaata ja muita vastaavia 'leivonnaisia', enkä enää kaipaa niitä perinteisiä Kinder Buenoja ja Fazerin sinisiä. En voi kuitenkaan painottaa sitä, että kohtuus kaikessa on hyvä muistaa ja myös mun tekee välillä mieli ihan perinteisiä irtokarkkeja, vaikkakin harvemmin kuin ennen. Jotenkin sitä vaan alkaa arvostamaan kokonaisvaltaista hyvää oloa, eikä halua enää syödä mitään mistä tulisi huono olo. Nykyään mulla tulee jo tavallisista ruuista, joihin on esimerkiksi lisätty kermaa, enemmän tai vähemmän vatsanväänteitä. Koska mun kroppa ei ole enää tottunut sellaiseen! Siksi suosin mahdollisimman puhtaita raaka-aineita ja haluan tehdä ruokani itse valmisruokien sijasta, koska en voi koskaan tarkalleen tietää mitä ne sisältävät.

Haluan painottaa, että tämä on mun tapa syödä, mun kokemukset ja mun mielipiteet. Muistakaa, että ruokavalioita on erilaisia ja sehän siinä parasta onkin - jokainen voi räätälöidä itselleen haluamansa kaltaisen paketin, jossa on itsensä hyvä olla ja elää. Kokeilemalla se vain selviää! Suosittelen teitäkin lämpimästi edes antamaan mahdollisuuden kasvispainotteisemmalle ruokavaliolle - ei tarvitse jättää lihaa kokonaan pois, vaan kokeilkaa edes muutaman kerran viikossa. Ehkä huomaatte olonne paranevan, tai sitten ette huomaa mitään eroa. Ehkä haluatte jatkaa sillä linjalla tai ehkäpä se lihapainotteinen ruokavalio on just sulle paras. Ei voi tietää, ennen kuin antaa uusille jutuille mahdollisuuden!

Tässä nyt vähän fiiliksiä, toivottavasti tykkäsitte lukea. Mielelläni kuulen myös teidän mielipiteitä/kokemuksia aiheeseen liittyen! Aiiivan ihanaa loppuviikkoa kaikille, nauttikaa syksystä :-)

10 kommenttia:

 1. Ihana hyvän mielenpostaus! :---) Mähän en oo koskaan syönyt oikein punaista lihaa, joskus harvoin saatan hampurilaisessa ottaa jauhelihapihvin (kun kanaa ei tarjolla), mutta siihen se sitten jääkin. Yksin asuessa mä noudatan oikeastaan kasvisruokavaliota ja mua oikein 'ahdisti' kesällä kotona asuessa se, kun sitä kanaa oli koko ajan hah! Nyt kun saan itse tehdä valinnat, oon jättänyt lihan kokonaan pois. En jotenkaan koskaan oo murehtinut siitä etten sais tarpeeksi proteiinejä, syön yleensä yliopistolla toisen safkani ja siihen on helppo luottaa, että siellä see annos on ns. suositusten mukainen. Syön kanssa just maitotuotteita, josta saa sit protskua kanssa.

  Mulla on kyllä viimeaikoina ollut paljon mietteitä sen suhteen että onko maidon kulutus eettistä. Pitäiskö se vaan rehellsiesti sanottuna lopettaa kokonaan ja alkaa vegaaniksi? Ei sen vuoksi, ettei maitotuotteet sopisi mulle, en ainakaan oo huomannut niistä mitään haittaakaan vaan siksi että mun ideologiaa vastaan sotii se maitotuotanto, as well kananmuna tuotanto. Yritän siksi aina ostaa sit luomu tuotteita näissä ruoka-aineryhmissä ja ihan lemppari on juustoportin vapaanlehmän jugu ja maito!! Totuus on että en mä ehkä maitotuotteista ja kananmunasta pystyis luopumaan täysin.

  Olipas sekavaa selostusta, mutta pointti oli se, että mä liputan kasvisruokavalion puolesta!! Ja mä en oo koskaan ollut tarkka siitä että saanhan nyt kaikkia hivenaineita tarpeeksi ja ihan hyvältä olo koko ajan on tuntunut :---P Monesti ihmisllä on niin väärä kuva kasvissyöjistä ja kyllä sillä ihmetystä saa aikaan kun kertoo ettei syö lihaa. Kasvissyönti ois ihan siitäkin syystä suositeltavaa kaikille, koska lihantuotantoon 'tuhlaantuu' paljon maailman luonnonvaroja. Jostain luin tän faktan joskus että jos se kaikki vilja mitä karjaeläimille syötetään, jaettaisiin ihmisten kesken, ei olis nälänhätää ollenkaan. Huomaa että voisin näistä asioista puhua vaikka koko päivän :---D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon kyllä samanlainen ollut sun kanssa, hyvin vähän oon halunnut syödä punasta lihaa edes missään hamppareissa, aina oon halunnut kanapihvin kanssa. Ja kotona asuessa se on tosiaan hankalampaa, kun sitä syö mitä on tarjolla ja that's it. Muuten menee aika säätämiseksi, ainakin mun näkökulmasta :-D

   Ja toi on kyllä hyvä kysymys, oon miettinyt sitä itsekin. Mutta tällä hetkellä tunnen jo paljon parempaa omaatuntoa siitä, että olen edes tuon lihan kulutuksen jättänyt pois, sillä en maitotuotteitakaan mitenkään överisti käytä. Just silleen, että oma hiilijalanjälki on ainakin huomattavasti pienempi kuin ennen!

   Ja hei ihan huippua, et tää herättää teissä ajatuksia, oon tosi iloinen siitä. Ja musta on tosi mielenkiintosta aina jutella tästä aiheesta, sillä siinä aina oppii itsekin jotain uutta. Ja joo toi on kyllä niin totta, että lihatuotanto kuluttaa ihan älyttömästi.. En ees käsitä sitä kuinka suuri kulutus sillä sektorilla on, huh huh! Mut hei kiitos ajatuksista, pisti mutkin miettimään :-)

   Poista
 2. Näyttää hyviltä sun safkat! Ja hyvin oot perillä ravintoasinejutuista, otin itsekin oppia tästä tekstistä! :) Oon myös vähentänyt lihaa ruokavaliossa ja paras kaverini on kasvissyöjä (annan sille aika paljon vinkkejä, kun se on surkea kokki :D), joten tää aihe kyllä kiinnostaa. Keep it going, girl! :)
  Life à la Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä kans super hyviä! Kiva jos sait säkin jotain oppia :-) Ootko huomannu eroa olossa, un oot jättäny lihan vähemmälle, olisi mielenkiintosta tietää? Haha, no mut se on hyvä et sä neuvot sitä ;-) Kiitos paljon!

   Poista
 3. Mielenkiintoista tekstiä! Kasvis(painotteisessa) ruokavaliossa suunnittelu ja valmistautuminen on tosi tärkeää. Tai no, sulla on kuitenkin kala ja kananmuna + maitotuotteet ruokavaliossa mukana niin proteiinista ei tuu puutetta. :) Mä oon ollut kasvissyöjä nyt vähän reilu 2kk, syön vielä kananmunaa ja maitotuotteita jonkun aikaa ja aion ryhtyä vegaaniksi. Ahdisti vaan se ajatus siitä että ihminen käyttää eläimiä niin julmasti hyväkseen ja koin, että ei oo inhimillistä tapaa tappaa eikä ihmisillä ole oikeutta päättää toisen eläimen elämästä varsinkaan sellasissa mittakaavoissa mitä nyt tehdään. Kananmuna ja maitotuotteet kuitenkin tukee tätä samaa julmuutta, niin en halua olla mukana tukemassa sitä. Monta vuotta olin pohtinut tätä ja nyt viimein jätin lihan pois ruokavaliosta.

  Omaan päätökseen vaikutti myös isosti ympäristösyyt ja jonkun verran terveyssyyt. Monesti lihansyömistä puolustavat sanoo, että kasvissyöjien soijan syönti on tosi epäekologista (mitä se kyllä myös on, kun rahdataan kaukaa), mutta tosiasiassa 75% maailman soijantuotannosta menee ruoaksi niille eläimille, joita lihansyöjät sitten syö! Tää sivu aiheesta oli tosi mielenkiintoinen: http://hiddensoy.panda.org/ Ja toisaalta, ei ole edes pakko syödä soijaa, proteiinia kun saa just linsseistä, pavuista jne. myös :)

  Mulla on kans intohimo tähän aiheeseen kuten Reetalla :D Kun en itse löydä mitään syytä mikä oikeuttaisi (oman) lihansyönnin, niin on outoa lukea esim. vaikkapa vastustusta koulujen kasvisruokapäivistä. Että pitäis "oikeaa ruokaa olla" tai "ei voi tuputtaa ideologiaa", vaikka kyse ei ole pelkästä "viherhippeilystä" vaan ihan terveydestä ja ympäristöstä. :) Tietenkään ei voi pakottaa ketään muuttamaan ruokavaliotaan (se harvemmin toimii), mut samalla lailla lihansyöntikin on valinta, jota voi ajatella - ja kyseenalaistaa. Siitä valinnasta vaan on tehty normi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin kiva kuulla, että säkin oot löytänyt sen mieleisemmän tavan syödä! Ja tosiaan näinhän se on, että myös maitotuotteet menee samaan kastiin kuin lihantuotanto, mutta niin kuin ylempänä jo mainitsin, on tää mulle jo iso harppaus eteenpäin kun en lihaa enää syö. Niin kun jos ajatellaan kulutuksen ja eläinten hyväksikäytön suhteessa. Eihän sitä tiedä, jos vaikka itsekin joskus luopuisin maitotuotteista, ei voi tietää. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin vielä sellaisissa määrin osa arkipäivää, etten ihan heti haluaisi luopua :-)

   Ja hei kiitos tästä infosta, käyn tsekkaamassa ton sivuston, se vaikuttaa mielenkiintoselle aiheelle! Ja ihana huomata, että aihe puhuttaa, sillä mun mielestä näistä asioista täytyykin puhua ja nostaa välillä kissa pöydälle - enhän olisi itsekään välttämättä ilman sitä herännyt jättämään lihaa pois. Ja joo mä oon ihmetellyt kans tätä, että mitä ihmettä - miksi kasvisruokapäivää vastustetaan?!? Jotkut tuntuu ottavan sen tosi kirjaimellisesti, ettei sitten syödä muuta kuin salaattia ja kurkkua. Musta on tosi harmi, ettei nuorille kerrota enemmän kasvispainotteisemmasta ruokavaliosta, koska itsekin luulin pitkään sen olevan todella rajoittunut ruokavalio. Enemmän opin vasta kun itse aiheesta kiinnostuin.

   Joo mäkin kyllä voisin jauhaa tästä vaikka kuinka pitkään! Kiitos kun kommentoit :)

   Poista
 4. Paavo Nurmikin oli uransa aktiivivaiheessa pitkään täys vegaani :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, itse tiedän myös kehonrakentajia jotka ovat täysin vegaaneja ja lihas kasvaa tosi hyvin ;)

   Poista
 5. Moi! Tulin vaan pikasesti kertomaan, että jos et oo kattonu Cowspiracy nimistä dokkaria, niin suosittelen! Löytyy nykysin Netflixistäkin :) Tosi vaikuttava dokumentti, kertoo just lihansyönnin vaikutuksista ympäristöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jes kiitos, tää pitää tsekkaa! Koska musta noi kaikki ruoka-aiheiset dokkarit on tosi hyviä :-)

   Poista