maanantai 1. helmikuuta 2016

Vegaanit burgerit

Heissan! Meinasi ihan unohtua tämän hamppariohjeen postaaminen, asiahan oli pakko korjata pikimmiten kun muistin koko jutun. Näistä hamppareista tuli nimittäin sen verran hyviä, että olisi suorastaan harmi olla laittamatta hyvää kirtämään.

Ette ehkä tiedä tätä, mutta mulla on ollut jo pidemmän aikaa missona tehdä sellaista kasvisruokaa, josta myös vannoutunut lihansyöjä -poikaystävänikin pitäisi. Meillä on aina omat ruuat ja välillä kun pyydän herraa maistamaan mun mielestä ah-niin-tajunnanräjäyttäviä ruokia, hän päästää suustaan sellaisen hymähdyksen, tiedättekö, ihan ookoo -hymähdyksen. En ole kuitenkaan luovuttanut tämän asian suhteen ja edelleen odotan sitä päivää kun herra jättää taakseen kaikki kasvisruokavaliota koskevat ennakkoluulonsa. Toivossa on hyvä elää?

Mutta tiedättekö mitä. Nämä burgerit olivat ensimmäinen succee. Näille jopa hän näytti vihreää valoa ja popsi oman annoksensa viimeisintä murua myöten. Aikamoinen suoritus, vaikka itse sanonkin, heh.
_MG_1569
Kelataanpas hieman takaperin siihen päivään, kun päätin kokeilla näitä hamppareita. Katselin erilaisia reseptejä netistä ja törmäsin linssipihvien reseptiin. Yht'äkkiä sain mielikuvan vegeburgereista bataattiranskalaisten kera. Ihan out of the blue. Sillä sekunnilla päätin, että tänään meillä syödään hampurilaisia, piste. Ja onneksi syötiin, näistä tuli mun uusi lemppariruoka.

Mitä niihin sitten oikein tuli?

Bataattia, marinoitua jalotofua, tomaattia, salaattia ja soijamaidosta tehtyä majoneesia. Niin yksinkertaista ja niin helppoa (rakkautta). 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi yksi bataatti sopivan kokoisiksi paloiksi, joista tulee hampurilaisen 'sämpylät'. Viipaloi toinen bataatti tai puolikas ranskalaisten muotoisiksi viipaleiksi. Asettele ranskalaiset ja 'sämpylät' pellille ja ripottele päälle hieman suolaa ja muutamia tippoa öljyä. Ranskalaiset kannattaa asetella siten, että ne eivät ole liiemmin toistensa päällä. Näin niistä tulee helpommin rapeita ja herkullisempia naposteltavia. Tyrkkää pellillinen uuniin ja valmistele muut osiot sillä aikaa kun bataatit paistuvat (n.20min).

Viipaloi marinoitu jalotofu (tai muu valitsemasi kiinteä tofu) suhteellisen paksuiksi pihveiksi. Laita pannulle valmistumaan öljytilkan kera. Marinoituja tofuja ei liiemmin tarvitse maustaa, itse tykkään laittaa vaan suolaa ja ehkä jotain yrttimaustetta kaveriksi. Pihvit ovat valmiita kun ne ovat saaneet hieman kullanruskeaa sävyä ja ovat myös vähän rapeita.

Majoneesiin tarvitset 1 dl soijamaitoa, n.3dl öljyä sekä 1 rkl sitruunamehua. Kaada soijamaito blenderiin tai syvään astiaan. Kaada öljyä hiljalleen samalla kun blendaat tai käytät sauvasekoitinta. Massaa joutuu sekoittamaan aika pitkään, ennen kuin se alkaa kiinteytymään. Eli ihan kärsivällisesti vaan! Kun massa alkaa kiinteytymään, voit lisätä sitruunamehun seoksen joukkoon. Tadaa, valmista tuli.

Kun kaikki vaiheet ovat valmiina, voit aloittaa itse hampurilaisen kasaamisen. Väliin voi tietenkin laittaa ihan mitä vaan haluaa, vain taivas on rajana! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan näitä, etenkin tuo marinoitu jalotofu maistuu todella herkulliselta bataattisämpylöiden välissä.

Lähteekö kokeiluun? 

1 kommentti:

  1. Nää lähtee niin kokeiluun ensi viikolla! Menossa tää vegaanikokeilu taas niin kaikki tällaiset vinkit on jees. :)

    VastaaPoista