keskiviikko 17. elokuuta 2016

Hyvä olo lähtee keittiöstä

Heissan! 

Olen tässä viimeisen vuoden aikana huomannut entistä enemmän sen, kuinka hyvä olo oikeasti määräytyy lähes kokonaan sen mukaan, millaiset tottumukset ruokailun suhteen on. Punaisen lihan sekä kanan poisjättö ja niiden lisäksi maitotuotteiden runsas karsiminen sekä valkoisen sokerin vähentäminen on tehnyt mulle tosiaankin terää. 

Ruokailu vaikuttaa tosi paljon yleiseen jaksamiseen, ainakin omalla kohdallani. Pieni knoppitieto tähän väliin: Löysin vähän aikaa sitten kaapistani heräämisvalon, jota käytin vielä toissa talvena päivittäin sängystä ylös pääsemiseen ja tajusin, etten kokenut sille kertaakaan tarvetta viime talven aikana. Aamuisin mun oli todella helppo herätä, vaikka päiväni alkoivatkin aina ennen seitsemää. Ennen sängystä ylös pääseminen oli todellista taistelua ilman heräämisvaloa.
Viimeisen vuoden aikana olen alkanut syömään paljon puhtaampaa ruokaa. Aiempia postauksia ruokavaliostani löytyy täältä, täältä, täältä ja täältä, eli en avaa sitä tässä postauksessa sen enempää. Sen aion kuitenkin kertoa, kuinka nykyään tuntuu naurettavalta ajatukselta se, että vielä kaksi vuotta sitten luulin syöväni todella terveellisesti. Lihaa päivittäin lähes joka aterialla, kylkeen riisiä ja niiden lisäksi salaatinlehtiä ja tomaattia. Ravintoarvot huipussa! (not). Nykyään lautaseni täyttyvät proteiinista, lukuisista kasviksista ja juureksista, laadukkaista rasvoista sekä hiilihydraateista, kuten bataatista. Vasta ruokavalion kohentamisen jälkeen olen aidosti ymmärtänyt sen, että ruuasta voi saada oikeasti niin paljon lisää energiaa ja jaksamista arjen pyöritykseen.

Puhtaan ruuan ohella en kuitenkaan kiellä itseltäni elämäni pieniä nautintoja. Ennen saatoin miettiä liikaa suupalojani, mutta nykyään syön oikeastaan kaikkea mitä mieli tekee. Saatan välillä käydä ihan oikealla pizzerian mättöaterialla, ostaa irtokarkkeja, juoda viiniä tai syödä kaksi korvapuustia keskellä päivää. Tai sitten herkut voi olla hummussipsejä, riisikakkuja maapähkinävoilla, raakasuklaamulpereita tai muuta vastaavaa. Olen löytänyt tasapainon niiden ruokien välillä joista saan aidosti nautintoa ja osaan tasapainotella niiden nauttimisen kanssa. Suurimmaksi osaksi nautin puhtaasta ja raikkaasta ravinnosta, mutta kyllä mä hitto vie haluan herkutellakin. 
Ajattelin jakaa teille muutaman vinkin, joiden sisäistämisellä on helpompaa saada hyvät energiat päivään kuin päivään.

1. Suunnittele ruokailujasi edes hieman etukäteen. Oma tyylini on tehdä sunnuntaisin isot satsit ruokaa alkuviikolle, joista riittää parille seuraavalle päivälle. En tiedä juuri mitään inhottavampaa, kuin alkaa heti töistä tultua vääntämään ruoka-annoksia. Joten kun ruoka on jo valmiina, voit keskittyä rentoutumiseen. Isojen satsien lisäksi pakkaa mukaan välipaloja, esimerkiksi hedelmiä, välipalapatukoita tai muuta vastaavaa. Kun nälkä yllättää esimerkiksi kaupungilla ollessa, ei tarvitse kärvistellä nälissään tai juosta ensimmäiseen pikaruokalaan.

2. Kokeile rohkeasti uusia makuja. Mulle suuri inspiraation lähde on Pinterest, josta löytyy reseptejä jokaiseen lähtöön houkuttelevien ruokakuvien kera. Myös blogeista löytyy paljon helppoja sekä maukkaita ruokareseptejä, joita on kiva kokeilla yksin tai kaverin kanssa. 

3. Totuta itsesi uudenlaiseen ruokaan, mikäli aiempi tyyli ei sovi sinulle. Jos olet aina tottunut syömään aamupalaksi leipää, kokeile viikon ajan syödä niiden sijasta esimerkiksi smoothieta tai mehuja. Pian saatat huomata kaipaavasi raikkaampia vaihtoehtoja perinteisten leipien sijasta. Smoothieitakin voi varioida niin monella eri tavalla, ettei vaihtoehtojen pitäisi loppua kesken. 

4. Syö tasaisin väliajoin. Tämä on vaikein osuus, jos olet tottunut epäsäännölliseen ateriarytmiin. Aloita esimerkiksi siitä, että syöt joka aamu aamiaisen. Kun olet tottunut siihen, pyri jaksottamaan päiväsi muutaman tunnin välein tapahtuvaan ruokailuun. Vaikka ei olisi nälkä, syö jotain pientä verensokerin ylläpitämiseksi. Tällä tavalla todennäköisesti vältät iltapäivästä iskevän väsymyksen ja nälkäkiukun.

5. Älä ajattele ruokaa pelkkänä polttoaineena, vaan pyri aina nauttimaan siitä - oli kiire tai ei. Minusta on ihanaa tehdä töihin maukkaat eväät, sillä niistä nauttiminen katkaisee ihanasti päivän kiireet ja hartaasti nautittu lounas toimii välillä motivaattorina hektisen aamupäivän aikana. 

6. Ota selvää ravintoaineiden tarpeestasi. Jos jatkuva nälkä ja naposteluhimo vaivaa, saatat saada esimerkiksi liian vähän proteiinia ruuastasi. Kun syöt tarpeeksi oikeanlaista ruokaa, saatat pian huomata rasittavien mielitekojesi katoavan. 
Huomion kiinnittäminen ruokailuihin on välillä vaivalloista, mutta kaiken vaivan arvoista. Kun peruspilarit ovat kunnossa, arki maistuu paremmalta (kirjaimellisesti!). Omalla kohdallani se on, kuten aiemmin mainittu, vaikuttanut ihan kokonaisvaltaisesti, enkä voi muuta kuin lämpimästi suositella pientä remonttia sitä tarvitseville. Jos olet täysin tyytyväinen ruokailuihisi, hyvä niin! Toivon kuitenkin, että tästä postauksesta on hyötyä heille ketkä haluaisivat tottumuksiaan muuttaa :)

Mitä ajatuksia aihe teissä herättää - löysittekö vinkkejä omaan arkeenne? Olisi hienoa käydä tästä keskustelua kommenttiboksissa, joten jakakaahan ajatuksia! 

2 kommenttia:

  1. Meillä ei miehekkeen kanssa tälläinen ajatusmaailma meinaa toimia. Teen perinteisistä suomalaisista arkiruoista hiukan terveellisempiä versioita eikä mies yleensä huomaa eroa, mutta jos erehdyn kokeilemaan uusia makuja (jotakin hiukan erikoisempaa siis), ei miestä saa syömään millään. Sitten tulee huono omatunto että yksi muputtaa pelkkää leipää ennen töihin lähtöä. Suunnittelen ruokailut melko tarkalleen etukäteen mikäli vain mahdollista, arkena tämä on tottakai helpompaa. Mies pitäisi saada pois ajatusmaailmasta 'ruoka on vain polttoaine' ja opettaa hänet maistelemaan erilaisia makuja ja mielellään innostaa vielä kokkaamaan itsekin!

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä postauksesta. Antoi motivaatiota miettiä taas omia ruokailutottumuksia.

    VastaaPoista