torstai 1. syyskuuta 2016

Täydellisten smoothieiden salaisuudet

Huomentapäivää kansalaiset! Multa on todella usein, yleensä toimistolla aamupalaa tehdessäni, kyselty mun hyvännäköisten smoothieiden perään. Onnekkaat ovat muutamia kertoja saaneet maistaakin niitä, muun muassa mun järjestämän smoothiebowl pop-upin myötä. Useimmiten kysytty kysymys on ollut: Miten saat tästä näin kermaista? Ajattelin nyt siis jakaa teillekin mun kikka kolmoset täydellisen smoothien aikaansaamiseksi.
1. Salaisuuteni kuohkeaan ja ihanan lusikoitavaan koostumukseen on niinkin yksinkertainen kuin hera. Mulla on jo pitkään ollut käytössä Fitnesstukun vaniljaista Whey-80-heraa, josta oon tykännyt tosi paljon. Laitan sitä kaikkiin smoothieihin, eikä ole vielä kertaakaan tullut vastaan yhdistelmää johon tuo vaniljan maku ei missään nimessä sopisi. 

Hera on maitopohjainen proteiinijauhe, jonka ansiosta smoothie saa kuohkean koostumuksen - tätä samaa efektiä en ole valitettavasti saanut aikaiseksi muilla jauheilla. En liiemmin maitotuotteita käytä, mutta hera (tai muu proteiinijauhe) on mulle tosi tärkeä apuväline - sen avulla smoothiesta saa oikeasti ruokaisan ja täyttävän. Reilusti vaan pussin ohjeen mukaan jauhetta peliin ja nälkä on poissa muutaman tunnin ajan! Ilman jauhetta smoothiesta tulee enemmän sorbettimainen, mikäli käytössä on pakastemarjat ja -hedelmät. 

2. Nesteen maltillisuus. Itsehän siis suosin smoothiebowleja, mutta tämä pätee myös ihan juotavaankin smoothieen. Kun nestettä on maltillisesti, tulevat smoothien maut ja koostumus parhaiten edukseen. Mikäli haluat smoothiesta lusikoitavaa, kaada oikeasti vain niin vähän nestettä sekaan kuin pakollista. Joudut todennäköisesti sörkkimään massaa valmistuksen aikana, mutta kyllä se siitä lähtee pikkuhiljaa rullaamaan. Jos nestettä lorahtaa heti alussa liikaa, on tilannetta hankala pelastaa. 

3. Yksinkertainen toimii varmasti, joten älä tee smoothien tekemisestä hankalaa. Allekirjoittanut halusi joskus tehdä hyviä smoothieita ja luuli, että siihen tarvitsee kaiken maailman hienoja raaka-aineita. Lopputuloksena vessanpöntöstä alas kaadettu juoma=not good. Mun ultimaattinen lemppari on niinkin yksinkertainen kuin banaani-mansikka-mustikka-kombo! Tottakai minäkin teen erilaisia ja kokeilen uusia juttuja, mutta tuo edellämainittu kombo on pettämätön miksaus päivä toisensa jälkeen! Mikäli haluat kokeilla erilaisia yhdistelmiä, mieti tarkkaan sopivatko maut yhteen keskenään. Itse en lähtisi testaamaan esimerkiksi mustikka-pinaatti-persikka-avokado-yhdistelmää. Tai no, maistamallahan se lopulta selviää, mutta on harmi jos raaka-aineita menee hukkaan. 

4. Vinkki vitonen: Pirkan pakastemangot! Yksi suosikkismoothieni on pinaatti-mango-banaani-yhdistelmä ja välillä eteen on sattunut todella kitkerän makuista pakastemangoa. Pirkan yksilöt ovat kuitenkin todella hyviä ja myös Lidlin toimii jotenkuten (=ostan niitä aina jos ollaan Lidlissä, mutta jos lähden erikseen hakemaan niitä, menen muualle), mikäli mangoista smoothieta tekee mieli. Kannattaa muutenkin tsekkailla pakastehyllyjen tarjontaa, niiden uumenista saattaa löytyä vaikka mitä herkkuja.

(5. Tehokas blenderi). On väistämätön fakta, että smoothie(bowlie)n pyöräyttely onnistuu helpoiten hieman tehokkaammalla blenderillä, mutta missään nimessä hieman kevyempi versio ei ole este niiden tekemiselle. Jos blenderistäsi ei lähde tarpeeksi tehoja, muista olla kärsivällinen ja blendaile rauhassa välillä taukoa pitäen. Voit myös kokeilla sauvasekoitinta, jotkut tehokkaammat mallit ovat todella päteviä tähänkin tarkoitukseen. Itse olen vain niin vannoutunut blenderin käyttäjä, etten valitettavasti osaa muista laitteista enempää kertoa. Omassa käytössäni on Vitamix*, jolla smoothien tekeminen on ihan naurettavan helppoa. Meidän vanha blenderi sanoi itsensä irti ja oli pitkään jo reistaillut smoothieidenkin tekemisen kanssa. Nyt on ihanaa saada vaivatta aamupalat lautaselle ilman sen kummempia tappeluita teknisten välineiden kanssa. 

6. Siivousurakkaa helpottava kikka: Kaada blenderi puolilleen lämmintä vettä ja sinne tippa pesuainetta. Sen jälkeen blendaa vesi vaahdoksi, kunnes kannun reunamat ovat puhdistuneet. Tadaa, kannun putsaaminen onkin helpompaa kuin koskaan :-)
*saatu

Siinä omat vinkkini täydellisen smoothien pyöräyttelyyn! Jos korvan takana on jotain muita vinkkejä joita en itse hoksannut sanoa - ilmiantakaa ne kiitos. Hyviä kikkakolmosia ei voi koskaan olla liikaa!

Mukavaa ja energistä päivää kaikille tasapuolisesti <3

10 kommenttia:

  1. Mä luulen että toi mustikka-pinaatti-persikka-avokado saattais jopa toimia :D

    Myös chia-siemenillä saa aika kermaisen tuloksen, jos ei halua käyttää maitopohjaisia aineksia. Cashewpähkinät on toinen ja samoin avokado. Mulla on lähipiirissä henkilö joka on työskennellyt vuosikausia hyvinvointialalla ja tietää "kaikesta kaiken" ja hän ei missään nimessä suosittele maitoproteiineja, kuten ei muitakaan maitotuotteita :/ Itsekin vältellyt niitä jo pitkään, tosin en kiellä itseltäni herkuttelua mutta arkiruokavalioon ne eivät kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, musta se kuulostaa vähän siltä että menee liian monta erilaista makua yhteen :D

      Joo nuo on kyllä hyviä, oon ihan unohtanut esimerkiksi pähkinöiden käytön! Ja niin, onhan tuokin totta. Maitotuotteita olen itsekin vältellyt jo pitkään, mutta hera on pysynyt käytössä :) Saa nähdä mihin tottumukset ajan myötä muuttuvat, mutta tällä hetkellä ainakin hera vielä käytössä. :)

      Poista
  2. Paksummat smoothiet (tai mulla nykyään pääsiasiassa smoothiebowlit) on kyllä ihan parhaita, en ymmärrä miten vielä joskus vuos sitten tein aina vaan ohutta suhteellisen paljon maustamatonta jogurttia sisältävää smoothieta :D tänä päivänä sellasen juominen olis jotenkin tosi tylsältä!

    Toi hera on tuntunu aina tosi vieraalta, ehkä pitäis kehittyä taas vähän ja nyt oikeesti hankkia sitä! Sais vähän proteiinipitosempaa smoothieta kun nykyään tulee laitettua aina vaan jäistä banaania kuohkeuden saantiin, vaikka hyvää sekin!

    Mulla olis muuten yks toive kun sun reseptit on aina niin hyviä, että kehittele jotain ihanaa omenasta ja kookoksesta/kanelista/muista mausteista?:) oon tekemässä lähipäivinä omenaraakakakkua mut lyö pää tyhjää mitä muuta kivaa ompuista syksyn aikana vois tehdä paistoksen ja piirakan lisäksi...

    Kiitos inspiroivasta blogista ja ihanaa syksyä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, ne on ihan parhautta! Ja tuollainen mauton smoothie on monesti esimerkiksi ulkomailla.. Esimerkiksi Kroatiassa ne eivät vaan osanneet laittaa niihin muuta kuin jugurttia ja pari marjaa väriä tuomaan hah :-D Suosittelen heraa, mikäli proteiinijauheet ovat muuten vieraita ja maitotuotteita käytät. Niin kuin ylemmässä kommentissakin tuli jo ilmi, on maitotuotteiden terveellisyyttä paljon kiistelty. Mä kuitenkin olen kokenut heran hyväksi tukipilariksi päivittäisessä ruokavaliossani ja voin sitä myös muille suositella :)

      Ja hei tuosta reseptistä - sun on PAKKO, tarkoitan siis aivan pakko, kokeilla terveellisempää omena-kaura-paistosta! http://keepongrowing-kk.blogspot.fi/2015/12/vegebrunssi.html Postauksestani löytyy ohje siihen. Tuo resepti tulee olemaan mulla jatkuvassa käytössä näin syksyn tullen, niin parasta <3

      Kiitos itsellesi kun tykkäät lukea ja kommentoida! Mukavaa syksyä <3

      Poista
  3. Kokeile tohon mustikka-banaani-mansikkaan lisäks inkivääriä tai tuoretta basilikaa! Toimii!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ui toi onkin tosi hyvää, oon vaan ihan unohtanut lisätä inkivääriä! Kiitos <3

      Poista
  4. Oisko banaanille jotain hyviä korvaajia? Banaaniallergisena saan kattoa kateellisena melkein jokaista smoothie- / pirtelöohjetta, kun siellä on aina se pirun banaani seassa ):

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä kysymys! Banaanihan tuo makeutta sekä ainakin pakastettuna kermaisaa koostumusta. Itse lähtisin kokeilemaan avocadoa tuomaan koostumusta ja sen lisäksi makeutusta esimerkiksi hunajalla tai kookosnektarilla. Onpa harmi, että sulta sellainen allergia löytyy. Onneksi on paljon hyviä smoothieita ilman banaaniakin :-)!

      Poista
  5. hyviä vinkkejä ! mulla oli aikasemmin ihan sama juttu, yritin säätää miljoonasta aineksesta "hyvää" smoothieta.. tuloksena kaikkea muuta kuin hyvää :D

    oma suosikkini on: vadelma-kookosmaito-banaani-tammenlehtisalaatti !! nam <3

    xx Maria

    kurkkaa myös tänne :) http://dejiss.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, kiitos! Haha eikä, toi on niin perus.. :D Tuo sun lemppari kuulostaa ihan mielettömän hyvältä, täytyykin testata!

      Kiitos kommentista <3

      Poista