maanantai 3. lokakuuta 2016

Pitkään vaivanneeseen polvikipuun löytyi syy

Moi!

Mä olen elämäni aikana säästynyt suuremmilta vammoilta ja olen lähes aina pystynyt urheilemaan vaivatta - tiedän, että monella ikäiselläni saattaa olla jos jonkinmoisia rajoitteita liikunnan suhteen ja olen onnellinen siitä, ettei mulla ole ollut sen kummempia rajoitteita.
Eräässä vaiheessa kuitenkin huomasin mun polven kipeytyvän urheilusuoritusten aikana sekä niiden jälkeen ja se alkoi rajoittaa mun liikkumista. Välillä jouduin skippaamaan esimerkiksi porrastreenejä, kun polvea alkoi vihlomaan niin paljon harjoittelun aikana. Tai sitten tilanne saattoi mennä niin, että itse treenin aikana ei sattunut ollenkaan, mutta jälkikäteen jopa portaiden kapuaminen tuotti inhottavaa vihlontaa, enkä voinut asettaa painoa toiselle jalalle.
Ihmettelin, että mistä nyt tuulee kun en ole polvea kuitenkaan loukannut. Menin googletohtorin (:D) vastaanotolle etsimään syytä vaivaan ja päädyin ensin siihen, että polvea ympäröivät lihakset ovat liian heikot ja niitä tulisi vahvistaa. Tähän aikaan kävin vielä ahkerasti kuntosalilla ja painotin jalkatreeniäni näiden lihasten vahvistamiseen. Vaiva ei helpottanut ollenkaan, vaikka kuinka yritin tilannetta helpottaa. Vieläkin se alkoi vihlomaan tyypilliseen tapaansa, ärsyttävää! Mulla oli pitkään taukoa juoksemisesta, kun en voinut sitäkään tehdä ilman kipuja.

Sitten mulla tuli tauko kuormittavammista treeneistä. Pitkään vain joogailin sekä tein treenejä oman kehon painoilla, eikä polvi sen kummemmin vaivannut. Vaiva alkoi taas nostaa päätään, kun aloitin On Ramp -kurssin crossfitia varten ja polvi kipeytyi oikeastaan heti ensimmäisten treenien jälkeen (olimme tehneet kyykkyjä ja muita alakroppaa kuormittavia liikkeitä). Päätin, että nyt loppuu. Tiesin, ettei itse polvessa ole mitään vikaa, vaan syy on jossain yksinkertaisemmassa.
Varasin ajan työpaikkahierojalle ja tuntuu kuin taivas olisi auennut ylläni (sen lisäksi taisi avautua kyynelkanavatkin). Hieroja tokaisi, että osa pienemmistä lihaksistani tuntuivat enemmänkin luilta, sillä ne olivat niin jumissa. Ja hän sanoi heti sitä, että monesti reiden lihasten ollessa jumissa kipu säteilee juurikin sinne polveen, oli heti vakuuttunut siitä että lihasjumit olivat kivun syynä. Ja tiedättekö? Session jälkeen kyykkyyn mennessäni kipua ei tuntunut missään. Miten se voi olla mahdollista?

Tuo hierontakerta oli yksi elämäni kivuliaimmista - miten se voikaan sattua niin paljon?! Purin hammasta ja lupasin itselleni, että nyt huollan lihaksiani entistä paremmin. Sain takataskuun pari hyvää venytystä, jotka huoltavat reiden pienempiä lihaksia. Mä kyllä venyttelen aina treenien jälkeen, mutta kummasti tuollaiset täsmällisemmät venytykset unohtuvat ihan tyystin.
takki: Salomon
kuvat: Laura Laukka

Nyt olen pitänyt parempaa huolta kehonhuollosta ja polvikipu ei vaivaa enää ollenkaan. Ehkä satunnaisesti huomaan pientä vihlontaa, mutta se muistuttaa mua vaan siitä että mun pitäisi taas venytellä vähän huolellisemmin. Jos siellä on muita polvikivuista kärsiviä henkilöitä, joille ei ole mitään kummepaa vammaa koskaan osunut kohdalle, suosittelen käymään hierojan vastaanotolla. Olen kuullut vastaavia tarinoita, joissa säännöllinen kehonhuolto sekä hieronta ovat olleet avain vaivojen katoamiseen.

Onko teillä ollut samanlaista vaivaa ja oletteko löytäneet siihen helpotusta? Toivottavasti tästä postauksesta on jonkun tilanteeseen edes vähän apua :)

6 kommenttia:

 1. huh polvivaivat on kyllä niin pain in the ass. Onneksi sun ongelmat ratkes! Mulla on _aina_ ollut ongelmia polvien kanssa, jouduin jo 13 vuotiaana (siis oikeesti kolmetoista vuotiaana) lopettamaan pituushypyn ja kolmiloikan kun polvet ei kestäneet ja siitä lähtien polvien kanssa on ollut vähän niin ja näin. Yleensä toimii aivan loistavasti, mutta esimerkiksi juostessa viiden km jälkeen alkaa aina tuntumaan polvissa. Ei niin pahasti että pitäis lopettaa juoksu, mutta tuntumaa löytyy. 10 kilsan juoksun jälkeen on polvet kipeänä vielä seuraavanakin päivänä.... Tän kaiken lisäksi tietty mulla meni vielä kolmisen vuotta sitten polven eturistide poikki ja kierukka rikki, joka ei ollut sit mikään pikku juttu :--P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kuulostaa super inhottavalta :< Tollaiset vaivat on kyllä nimenomaan pain in the ass, vaikuttaa tosi paljon kaikkeen puuhasteluun!

   Poista
 2. Kiitos! Mulla on ollu ihan sama ongelma. Tää vinkki vois auttaa hyvinkin paljon! :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, oon iloinen jos tästä löytyi apu myös sun vaivoihin :)

   Poista
 3. Täälläkin yksi polvivammainen. Polvi on vaivannut niin kauan kuin muistan. Joskus vähän enemmän ja joskus vähemmän. Jopa pitkään istuminen saattaa kolottaa polvessa. Pari vuotta takaperin juhannusta juhliessa kumautin sitten polven niin kovaa, että kipu alkoi käydä jo sietämättömäksi ja päätin mennä näyttämään lääkärille. Suurin osa kivusta siis johtuikin siitä tärähdyksestä, mutta samassa selvisi, miksi polvi on aina vähän ollut riesana. Kasvupyrähdyksen aikana mun sääriluuni on ilmeisesti luutunut jotenkin väärin, mikä näkyy mm. siten että mun polvet on aivan erilaiset. :D Toisessa on sellainen jännä kyhmy nimittäin. Tälle on kuulemma ihan nimikin: Schlatterin tauti, jonka olen ilmeisesti kärsinyt ihan huomaamatta lapsena/teininä (tai jotain, vähän epäselvää meikäläisellekin :'D). Anyway tästä rakenteesta johtuen polvi saattaa välillä mulla takkuilla, joten pitää liikkua polven ehdoilla, sillä leikkaus olisi niin suuri (käytännössä polvi pitäisi rakentaa täysin uusiksi) eikä sitä oikein suositellakaan. Nyt olen sitten oppinut elämään sen kanssa ja ainakin tiedän mistä tuo kumma kyhmy ja takkuileva polvi johtuu. Osahan kivusta voi johtua myös siitä, että jännitän polvea turhaan, kun yritän varoa satuttamasta sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tosi harmi kuulla että sun polvi vaivaa edelleen :( Ja ymmärrän täysin ettei leikkaukseen haluaisi mennä, tuommoisessa tilanteessa operaatio olisi tosi iso.. Tsemppiä sen kanssa, toivottavasti saat elettyä sen kanssa ilman leikkausta <3

   Poista