torstai 11. kesäkuuta 2015

Kuinka pitää yllä aktiivinen elämäntapa?

Moikka! Urheilu/hyvinvointiaiheisten postausten parissa menään taas ja uskon, että tämänkertainen aihe on ajankohtainen monille näin kesän kynnyksellä. Mites pidetään säännöllisenä ei vielä elämäntavaksi muodostuneet treenit, hyvä ruokavalio ja pelkkä arkipäivien aktiivisuus?
Nyt kun illat pitenevät, kivat tapahtumat lisääntyvät, sosiaalinen elämä todennäköisesti aktivoituu ja kesäherkut ovat käden ulottuvilla, on monella ehkä ongelmana pitäytyä siinä kultaisella keskitiellä. Itselläni on sellainen mentaliteetti, että teen kaikkea omantunnon mukaan, saan herkutella jäätelöllä jos mieli niin tekee, eikä haittaa vaikka treenikertoja jäisi välistä kivojen kokemusten vuoksi. Aina muulloinkin ehtii tehdä kaikkia arkisia juttuja!

Ajattelin listata tähän vinkkejä, jotka ovat mua henkilökohtaisesti auttaneet pitämään rytmin säännöllisenä ja juuri itselleni sopivana. Muistakaa, että jokaisen keho ja mieli toimii omalla tavalla, joten yhtä oikeaa totuutta asioihin ei tietenkään ole. gee
1. Sääntö numero uuno, eli mielestäni tärkein kaikista on se, että liiku itsellesi mieleisillä tavoilla. Eikö painojen kolistelut iske ja haluat mielummin nauttia raikkaasta ulkoilmasta vaikka esimerkiksi ryhmäliikuntojen sijasta? Nautitko uimisesta yhtä paljon kuin minä ja haluaisit harrastaa sitä niin paljon kuin vain mahdollista? Tee juuri sitä, mistä sulle tulee hyvä mieli ja teet sitä mielellään uudelleenkin. Mikään ei ole mielestäni hyödyttömämpää kuin itsensä pakottaminen jonkin asian pariin, sillä jos tekemistä kohtaan ei löydy mielenkiintoa tai intohimoa, on kehittyminen oikeastaan mahdotonta. Vaikka itsekin rakastan voimaharjoittelua ja mulla on tavoitteita sen saralla, en välitä niistä liikaa nyt kesällä kun on mahdollisuus juosta ulkona ja nauttia auringosta kaikilla muillakin tavoilla. Kun löytää sen oman lajin ja energianlähteen, tulee jossain vaiheessa sen parissa puuhastelu luonnostaan.

2. Älä ole liian ankara treenikertoja suunnitellessasi. Ota realistinen tavoite, esimerkiksi yksi juoksulenkki ja kaksi salitreeniä viikossa. Kolme päivää viikossa treeniä ja loput neljä voit tehdä muita juttuja. Oma ongelmani usein on se, että tavoittelen taivaita ja unohdan sen, että vähempikin riittää. Faktahan on se, että kun töissä käynnin ohessa haluaa nauttia kesästä ja puuhastella kivoja juttuja kavereiden kanssa, treenille jää vähemmän aikaa. Ja se on enemmän kuin okei! Suomen kesä on lyhyt ja siitä täytyy nauttia. Ja sitä paitsi mun mielestä yksi parhaimmista tavoista nauttia kesästä on pitkän lenkin tekeminen auringon painuessa mailleen.
gee2

3. Jos olet vasta aloittamassa urheilullista elämäntapaa, älä ainakaan aloita treenejä ja terveellistä syömistä liian innokkaasti. Pari treenikertaa viikossa ja ruokavalion siistiminen riittää alkuun ihan mainiosti. Olen monesti huomannut sen ympärilläni, että innostutaan treenaamisesta ihan sata lasissa ja ruvetaan syömään kuin mikäkin fitness- urheilija. Treenejä saattaa muodostua jokaiselle viikonpäivälle ja lepopäiviä ei malteta pitää. Ja mitähän mahtaa tapahtua parin viikon päästä? Innostus lopahtaa kun keho on kokenut niin kovan muutoksen ja hetkeksi kaivataan taas niitä vanhoja rutiineja. Usein ne vanhat rutiinit sitten jää päälle ja urheilun pitäminen osana arkea on taas unohtunut. Eli aloittakaa iisisti, niin rytmi pysyy todennäköisesti helpommin yllä!

4. Jos puhelimesi tippuu maahan, nostatko sen ylös vai alatko paiskomaan sitä yhä uudelleen, kunnes se menee kokonaan rikki? Veikkaanpa, että kaikki vastaavat nostavansa puhelimen visuun talteen uusilta kolhuilta. Ethän tee toisella tavalla myöskään omalle kehollesi, kun esimerkiksi herkkupäiviä tulee enemmän kuin olit suunnitellut? "Ihan sama kun mä oon jo lipsunut mun ruokavaliosta, ei tällä oo enää mitään väliä, syödään lisää herkkuja niin kauan että tulee super huono olo". Kuulostaako tutulta? Vaikka välillä sortuisitkin herkuttelemaan enemmän kuin suunnitelmissa, älä pilaa hyvää fiilistä vetämällä asioita överiksi. En voi luultavasti painottaa tätä sanaa tarpeeksi, mutta kun se kohtuus on mun mielestä kaiken a ja o.
gee1

kuvat: Laura

5. Yhdistä kaksi ihanaa asiaa samaan hetkeen=urheilu ja ystävät! Ainakin Helsingissä järjestetään pitkin kesää erilaisia tapahtumia, ilmaisia ja maksullisia, joihin voi mennä esimerkiksi joogaamaan, vetämään puistotreeniä, uimaan ja vaikka mitä muuta. Kerää parhaat ystäväsi mukaan ja tehkää jotain urheilullista yhteisvoimin. Parasta on, jos ei tarvitse aina treenata yksin. Facebookista voi hakea tapahtumia esimerkiksi sanoilla "puistojumppa" ja "puistojooga".

Siinäpä muutama vinkki mun näkövinkkelistä. Tuleeko teille muita vinkkejä mieleen? 

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Vaikka keholle ja mielelle onkin syytä olla armollinen, ei liika lepsuilukaan tuota tulosta. Lisäisin vielä tämän listaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näinhän se menee, oleellinen lisäys :-)

      Poista