tiistai 29. maaliskuuta 2016

Olen sokerikoukussa!

Hei ihanat.

Oon aiemminkin puhunut teille kultaisen keskitien löytämisestä. Tasapainosta, jota on yllättävän hankalaa saavuttaa. Moni aina puhuu sellaisesta keskitiestä, jolla pysyminen on tosi hyvä juttu. Löydä kultainen keskitie liikunnan suhteen. Löydä se myös syömisen suhteen. Löydä se oikeastaan kaiken suhteen. Niin että mikä ja miten?! Kuulostaa helpommalta mitä todellisuudessa on.
_MG_7398 _MG_7377
Minäkin olen aina ollut se tyyppi, joka noudattaa kaikessa kultaista keskitietä. En usko itseltään kieltämiseen - kun kieltää itseltään jotain, sitä haluaa kahta kauheammin. Näin tapahtuu siis joka ikinen kerta, kun yrittää esimerkiksi herkkulakkoa. Sitä on sitten sipsipussi kourassa heti kahden päivän jälkeen (haha, vähän kärjistettyä, mutta u get the point). Ainakin meikäläisellä se menee juuri tuolla tavalla ja siksi olenkin jo pitkään elänyt aika go with the flow - mentaliteetilla. Syö mitä mieli tekee ja jos tekee mieli irtokarkkeja niin syö niitä ja kärsi kipeästä vatsasta sen jälkeen. Jos tekee mieli raakasuklaata, tortilloja tai yli-iso lautasellinen puuroa niin syö ne ja katso mitä tapahtuu. Yleensä tulee vaan hyvä olo ja siitähän tässä elämässä on kyse - nauttimisesta. Elämä on mun mielestä liian lyhyt pikkujutuista murehtimiseen ja mikäli sikäli haluaa itseään rajoittaa, on se ihan fine. Mun mielestä kuitenkin ruoka ja siitä liikaa stressaaminen on liian hermoja raastavaa ja suoraan sanottuna turhaa. Kunhan on hyvä fiilis ja jaksaa arjen pyörityksessä, hyvä niin.

Nyt mä unohdin, että mistä aiheesta mä oikein puhunkaan._MG_7344 _MG_7369 _MG_7376
Joo, niin. Mä olen kadottanut kultaisen keskitien tässä lähiaikoina. Mun on pakko myöntää, että mä olen syönyt paljon paskaruokaa (joo, mäkin olen ihminen!). Mulla on ollut todella pitkä kausi, ettei ole perinteisiä herkkuja tehnyt mieli, mutta nyt on tapahtunut joku ihan ihme muutos ja sokerihammasta on taas alkanut kolkuttaa liian usein. Ja nyt olen päättänyt päästä takaisin raiteilleni (missä ne ikinä sitten sijaitseekaan, tiettävästi hiton kaukana maitosuklaasta ja hedelmäkarkeista). Meillä kun on töissä joka perjantai karkkipäivä ja mun tiskin edessä on kaksi kiloa erilaisia karkkeja ja suklaita, on hankalaa olla niitä syömättä. Usein pystyn ihan iisisti olemaan niitä huomaamatta, eikä edes tee mielikään, mutta jossain vaiheessa sitä sortuu ja yhtäkkiä huomaa kärsivänsä kipeästä vatsasta ja omantunnontuskista. Ja ärsyttävintä siinä on se, että mun ei edes tee niitä mieli, mutta mänyttässäsyönkunnääontässämunedessä.. Mä oon aina ollut sellainen nautiskelija, että jos haluan herkutella niin teen sen mielummin kotona rauhassa pieruverkkarit jalassa ja jotain Netflixiä tai vastaavaa tuijottaen. Mä haluaisin pitää sen myös sellaisena, enkä silloin tällöin eri paikoista karkkia napostellen. _MG_7378 _MG_7363
Tämä pääsiäinen on kyllä ollut ihan kaiken kruunaus, kun lähes joka päivä on ollut jotain häppeninkiä ja herkkuja notkuvat pöydät nenän edessä. On tullut vedettyä mignon -munia ja juustokakkuja (pirun hyviä) sekä sipsiä ja suklaatakin. Olen kyllä nauttinut jokaisesta suupalasta ja nauttia saa, ei siinä mitään. Nyt on kuitenkin lähtenyt vähän käsistä ja haluan päästä herkuttelukierteestä taas eroon. Tiesittekö, että sokerin on todettu olevan koukuttavampaa kuin heroiini tai kokaiini? Tämän ja monen muun sokerin haittavaikutuksen takia olen aiemmin pyrkinyt pysymään siitä erossa kaikin mahdollisin tavoin. Piilosokeria en usko juurikaan saavani, mutta juurikin näistä perus herkuista sitä saa ihan jo riittävästi.

Ja mua ällöttää se, että huomaan olevani koukussa sokeriin. Ennen sokeri lähinnä ällötti jo ajatuksena ja tiesin, että mulle tulee huono olo jo kourallisesta irtokarkkeja. Nyt kun oon tässä viikonloppuna nähnyt jotain hyvää tarjolla, on mun silmät oikeen magneetin tavoin kiinnittäneet katseensa kaikkeen sokeripitoiseen :-D Ja tosiaan herkuttelu ei rajaudu vaan tähän pääsiäiseen, vaan on pikkuhiljaa lisääntynyt tässä kuukauden aikana.
_MG_7384
kuvat: Linda Alku

On tullut siis aika haistattaa pitkät omille mentaliteeteille ja ruveta vähän rajoittamaan omia mielihaluja sekä kouluttamaan mieltä sokeria vastaan. Tiedän, että se on todella helppoa jos ja kun en ajaudu tilanteisiin, jossa herkkuja olisi tarjolla. Aion nyt panostaa raakaherkkujen leipomiseen ja syön niitä herkkuhimon iskiessä. I can do it.

Onko siellä joitain samassa veneessä matkustavia? Lähteekö joku mun kanssa mukaan tähän itsensä kouluttamiseen?

14 kommenttia:

  1. Jee ihanaa että sulla on samanlainen ruokafilosofia kuin mulla, on mulla eettiset syyt myös kasvissyöntiin, mutta pääasia taitaa olla se että se tuntuu musta hyvälle! Sokerin suhteen mulla ei sinänsä taida olla isoa ongelmaa, vaan oon "addiktoitunut" kaikkeen suolaiseen :----D Voisin syödä sipsejä päivät pitkät....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha ollaanpas me samiksia! Haha, mulla oli joskus nuorempana toi mut nyt on taas kelkka kääntynyt makean perään.. :-D

      Poista
  2. Olin viime syksynä kuukauden sokerittomalla työkaverin innoittamana tai siis jotkuthan jättää hedelmätkin pois, mutta itse en niistä luopunut. Oli se kyllä pari viikkoa sellasta vuoristorataa, kun päätä särki ja välillä kiukutti. Helposti aina tarttuu joku suklaapatukka kauppakassiin, mutta tuollon en kyllä lipsunut. Täytyy sanoa, että oli kyllä jollain tapaa pirteämpi ja kevyempi olo ja sellainen turvotus kyllä katosi. Voisihan sitä taas kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hedelmistä en kyllä luovu! Valkoinen sokeri on se pahin, jota en halu missään nimessä syödä kuin vain ihan pienissä määrin. Mulla ei onneksi ole ihan noin pahaa tilannetta, että tulisi oikeasti jotain vieroitusoireita, ehkä enemmänkin se mentaalinen puoli vaan välillä sanoo, että nyt haluan napostella taas jotain hyvää :-D Kyllä mulla on paljon energisempi olo kun en oo syöny sokeria pitkään aikaan, suosittelen kokeilemaan uudestaan!

      Poista
  3. Ensinnäkin ihanat kuvat, näistä huokuu positiivinen energia! :) Ja toisekseen täälläkin on kyllä niin sama koukku menossa, vaikka nykyään syönkin enemmän kohtuudella. Se on vaan niin sitä, että kun pääsee makuun, niin ei tahdo päästä enää eroon. :D Ihania ajatuksia ja tsemppiä! <3 Mäki lupaan tsempata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana <3 Haha tsemppiä kans sulle, we can do it! Ei mullakaan onneksi mitenkään överiksi oo mennyt ja tiedän pystyväni pysymään erossa, nyt kun oon sellaisen päätöksen tehnyt. Se on se itsekuri mitä tässä nyt kaivataan haha!

      Poista
  4. Mää oon kyllä ihan samassa veneessä, yhyy! Irtokarkit on mun heikkous :< Tässä oon kans miettiny, että mitäköhän sitä keksis kun herkkulakko on ihan turha.. ei se totaalikieltäytyminen munkaan tilanteessa auta yhtään mitään :-D

    Ihanan värisiä kuvia!! Niin keväisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hittolainen, senkin irtokarkit (heristää nyrkkiä)! No mitä jos sallisit ittelles herkkuja vaikka kaksi kertaa kuukaudessa? Ei ihan joka viikko, mutta aina silloin tällöin ja kohtuudella? :-) Kiitos kovasti! <3

      Poista
  5. Kesällä on helppoa syödä kevyemmin ja ostaa karkkien sijaan marjoja.. Mansikat vie hyvin makean nälkää, tosin niiden kanssa sortuu helposti ostaa jäätelöäkin :) vaikeinta on tää kevät, kun haluaisi päästä kesäkuntoon, mutta niitä mansikoitakaan ei saa korvaamaan karkkia (ei ainakaan kotimaisia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, eikä jostain syystä kesällä kauheesti tee edes mieli karkkia. Musta on niin ihana just suurkuluttaa tuoreita mansikoita ja välillä jäätelöäkin, heh ;-) Näinhän se on!

      Poista
  6. tappelen kans sokeririippuvuuden äärellä :D banaania ja viinirypäleitä menee ihan pirusti viikossa.. koitan niillä korvata sokeria et onhan se nyt parempi ku ne karkit mut.. liika on aina vähä liikaa xd

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha voi muru <3 Kyllä se siitä, banaanit ja rypäleet auttakoon!!

      Poista
  7. Samoilla linjoilla ollaan täälläkin! Välillä tulee repsahdettua mutta mulla on toiminut parhaiten kun oon antanut itelleni luvan syödä suklaata pari palaa vaikka joka päivä.. sillon välttyy övereiltä ja pikku hiljaa ei edes tee niin paljon mieli makeeta! Se kyllä vaatii harjoittelua että pystyy jättämään osan suklaapatukasta seuraavaan päivään :D Mutta elämä on kuitenkin kivempaa kun siihen kuuluu vähän jotain makeeta joka päivä :) Tsemppiä sokerikoukun selättämiseen ja jos sulla on jotain helppoja raakaherkku ohjeita niin niitä olis kiva lukea ja testailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näinhän se menee ja kaikilla varmasti toimii parhaiten oma tyyli. Jollekin ei sovi ollenkaan tuollainen päivittäinen pikkuhyvä, kun taas toinen ei voi olla ollenkaan ilman odottaen yhtä ainoaa herkkupäivää. Kyllä elämä on nautinnon arvoinen asia, samaa mieltä :) Kunhan fiilis pysyy hyvänä niin kaikki on hyvin! Kiitos samoin ja kyllä tarkoituksena on testailla erilaisia helppoja raakakakkuja ja jakaa niitä reseptejä tänne. Kiitos vinkistä!

      Poista