lauantai 28. toukokuuta 2016

3x lemppari treenityyli

Iltaa! En tiedä kuinka moni on tällä hetkellä koneen ääressä, mutta mulla on nyt pitkästä aikaa rauhassa aikaa istua koneen ääreen ja kirjoitella tänne taas juttuja. No anyway, luet tämän tekstin sitten missä vaiheessa tahansa, aion nyt kertoa taas vähän omasta treenaamisestani.

Niinkuin olenkin maininnut aiemmin, oma treenaamiseni on muuttunut aika radikaalisti tässä puolen vuoden aikana. Monet viikottaiset lihaskuntotreenit ovat vaihtuneet täysin fiilispohjaiseen joogaamiseen, uimiseen, juoksuun, lihaskuntoon ja kaikkeen siltä väliltä. Mun ei ole pitkään aikaan tehnyt mieli mennä salille yksin painojen kanssa heilumaan ja ne pari kertaa tässä mitä oon salilla käynyt, ovat tuntuneet vähän oudoilta. Ehkä se yksin treenaaminen ei enää olekaan se mun oma juttu ja olenkin nyt ilmoittautumassa On ramp -kurssille, jotta voisin aloittaa säännöllisen crossfitin harrastamisen. Ennen mun mielestä oli ihan parasta päästä salille vain omien musiikkien ja ajatusten kanssa ja se olikin aina päivän kohokohta. Nykyään en kaipaa ollenkaan sellaista, vaan muista inspiroitumista, tsemppejä, hyvää fiilistä ja vaihtelevuutta. 
Tällä hetkellä teen tosi randomisti erilaisia treenejä, mutta kyllä ne ovat sellaista tietynlaista kaavaa alkaneet noudattamaan ja selkeet lempparit ovat nousseet esiin tässä fiilispohjaisessakin treenissä. 

Ensimmäinen lempparini on juoksu. Ilman päämäärää, musat korvilla, fiilis korkealla. Juoksu voi kestää 15 minuuttia tai se voi kestää 45 minuuttia. Se voi olla hidas- tai kovatempoista ja se voi tapahtua aamulla tai illalla. Useimmiten mun lenkit ovat juurikin sellaisia, etten niitä kummemmin jaksa suunnitella vaan menen ihan fiilispohjalta. Saatan lähteä lenkille hitaampi tempoinen fiilis takaraivossa, mutta loppulenkistä voin vetääkin kovia spurtteja ja mäkivetoja jos kuulokkeista soi tarpeeksi hyvää jytää. 

Mun mielestä juoksu on vaan niin ihanaa, kun siinä huomaa kehityksen tosi nopeasti. Aluksi se saattaa olla nihkeää, mutta aika nopeasti saa rytmistä kiinni ja huomaa itselleen parhaan tyylin vetää lenkkejä. Aluksi voi vaikka hölkkäillä vaan lyhyitä matkoja ja kävellä välissä ja muutaman viikon päästä voikin jo huomata juoksevansa yhtä soittoa pidemmänkin matkan. Täytyy vaan olla kärsivällinen! Olen itsekin joskus vihannut juoksemista, mutta se johtui vain huonosta kunnosta ja liian nopeasta temmosta. Onneksi opin kuuntelemaan itseäni ja kuntoani - nyt rakastan sitä. 
Toinen lemppari on HIIT, eli high intensity interval training. HIIT -treenit ovat siitä hyviä, että jo lyhyessä ajassa saa hien pintaan ja sykkeen korkealle. Niihin ei tarvitse paljoa aikaa ja näin ollen kiireinen aikataulu onkin vain pelkkä tekosyy. Olen tykännyt tehdä HIITiä niin salilla painojen kanssa kuin ihan omalla kehonpainollakin. Jo muutama liike muutaman kierroksen ajan voi olla paljon hapottavampi kuin tunnin mittainen juoksulenkki. Näissä on parasta se, että voit aina täysin itse määrittää treenin rankkuuden kierrosten ja taukojen pituutta säätämällä. Voit myös tehdä treenin koko kropalle tai keskittyä vaikkapa pelkästään jalkoihin tai ylävartaloon. 

Perus idea treenille siis on, että tehdään tiettyä liikettä 15-30 sekunnin ajan täydellä teholla, jonka jälkeen pidetään 10-30 sekunnin tauko. Hyvä esimerkki on esimerkiksi juoksu tai pyöräily, jossa vedetään spurtteja tasaisin väliajoin esimerkiksi 15 minuutin ajan - kyllä hiki tulee varmasti! Nämä treenit ovat super hyviä siksi, ettei näihin tarvitse sen kummempia saleja tai välineitä, jos vaan niin haluaa. Eli kyllä - voit tehdä monipuolisia treenejä myös ilman kuntosalia!

Kolmas lemppari tällä hetkellä on ihan vaan kaikenlainen ulkona reippailu - kävely, venyttely, hölkkäily, kuntopaikoilla leikkiminen (puolapuilla kiipeily, leuanvetotangon kanssa varioiminen, vatsapenkki, punnerrukset...), urheilukentällä kaiken aktiviteetin keksiminen, rannalla treenaaminen.. Vaihtoehtoja on varmasti kymmeniä, kunhan vaan käyttää hieman mielikuvitusta! Mun mielestä kesällä on niin ihana treenata ulkona, kun samalla saa raitista ilmaa, reippailua sekä hyvässä lykyssä myös hieman väriä kasvoille. Ulkona treenaamisen jälkeen on ihanan raikas ja hyvällä tavalla väsynyt olo. 


kuvat: Laura Laukka
muokkaus: Minä

Mua kiinnostais tietää, että millaista treeniä te tykkäätte tehdä? Mä elin niin kauan sellaisessa omassa salikuplassa, jonka ulkopuolella en nähnyt kauheasti muita urheilulajeja, mutta nyt olen tajunnut niitä piisaavan vaikka millä mitalla. Tiedän, hölmöä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mua inspiroi kauheasti erilaiset kokemukset eri urheilulajien parista, joten niitä olisi tosi mukava kuulla.

Leppoisaa viikonlopun jatkoa ihan jokaiselle <3

4 kommenttia:

 1. Toi vika treenimuoto on mun lemppari! Kunpa sitä vaan tulis tehtyä useammin :) Ja ku vielä tietäis enemmän kaikkia potentiaalisia paikkoja just tohon treenaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Mä oon löytänyt paljon kivoja paikkoja vaan ympäriinsä kuljeksien ja kivoja treenaus spotteja on välillä löytynyt tosi yllättävistäkin paikoista - eli uteliaasti vaan metsiä ja kaupunkien puistoja koluamaan :)!

   Poista
 2. Lenkkeily ja HIIT kuuluu minunkin suosikkeihin :) Tykkään myös joukkuelajeista, koska siinä saa olla kavereiden kanssa samalla kun urheilee :)

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
 3. Mun treenit koostuu paljolti kävelystä, juoksusta ja salitreenistä. Salilla olisi kyllä mahdollisuus spinningiin ym. mutta toistaiseksi en ole sinne vielä uskaltautunut. Noiden lisäksi toki kehonhuoltoa epäsäännöllisesti ja muuta satunnaista treeniä :)

  VastaaPoista