maanantai 6. kesäkuuta 2016

Crossfit: hitti vai huti?

Heissaan! Lupasin tulla kertomaan teille hieman fiiliksiä On Rampilta ja mä en malta odottaa yhtään kauempaa! Mietin ekaksi, että onko tässä nyt järkeä tulla vielä parin kerran jälkeen kirjoittamaan mielipidettä, mutta toisalta miksipäs ei? Niin kuin aiemmin kerroin, menin oikeastaan ilman mitään ennakko-odotuksia crossfitin alkeiskurssille. Olin toki kuullut sen olevan todella hyvä tapa treenata kroppaa monipuolisesti, mutten ollut koskaan sen kummemmin päässyt sisälle lajiin harrastamatta sitä. Olin kuullut hienoja termejä erilaisista treeneistä sekä erilaisia liikkeiden nimiä, mutta siinäpä oikeastaan se. 

 Ensimmäisellä tunnilla käytiin läpi crossfitin historiaa ja muutamien liikkeiden tekniikoita. Niitä olivat air squat, deadlift, sit up ja push up. Näitä kaikkia olin tehnyt paljon aiemminkin, mutta kyllä mullakin oli niiden tekniikoissa vielä pientä korjattavaa. Mulla on esimerkiksi polvi aina naksunut kyykkyjen yhteydessä, eikä mulle ole yksikään pt osannut sanoa siihen syytä. Nyt taas ohjaaja huomasi heti missä menee vikaan ja sain korjattua asentoa hieman. Toivon, että polven naksunta lähtisi pikkuhiljaa pois ja näin on kuulemma monella muullakin käynyt crossfitin aloittamisen jälkeen. Myös maastavedossa mulla oli pieni korjausliikkeen paikka kun meinasin mennä liian kyykkyyn ja nyt on sekin asia korjattu. Eli ihan mahtavaa, jo ensimmäisestä tunnista oli noin paljon hyötyä - en siis malta odottaa mitä tuleva pitää sisällään. Ensimmäisen tunnin lopussa vedettiin treeni, jossa oli kolme eri liikettä: push up (ojentaja), sit up ja air squat. Näitä tuli tehdä määrinä 5,10 ja 15 niin monta kierrosta 10 minuutin aikana kun vaan jaksoi. Tässä kohtaa astuin nyt omille kantapäilleni, kun olen koko pienen ikäni vältellyt hieman ojentajien treenaamista. Olen aina treenannut niitä treeniohjelman mukaan, mutta se minimi määrä on aina saanut riittää ja olen jotenkin aina inhonnut niiden treenaamista. En tiedä mikä siinä on ollut, mutta se on ollut mun inhokki kautta aikojen. 

No nyt sen kyllä huomasi, kun mun treeni meinasi tökkiä vaan juurikin noiden punnerruksien kohdalla, vaikka kyykyt ja istumaannousut olisivat menneet mennen tullen. Kyllähän se hieman harmitti että tulos huononi punnerrusten takia, mutta nyt ainakin tiedän yhden kehitettävän osa-alueen ja olenkin motivoitunut treenaamaan kahta kauheammin - myöhemmin voin sitten tehdä saman treenin ja toivottavasti tulos on parantunut tähän ensimmäiseen kertaan verrattuna.
kuvat: Liisa Kivi
muokkaus: Minä

Kun tuota ekaa treeniä alettiin vetämään, pisti ohjaaja musat täysille (Desiigner-Panda) ja kaikki alkoivat hommiin, mulla tuli niin hyvä fiilis ja sanoinkin mielessäni "This is what I came here for". Sillä sekunnilla tiesin kuuluvani juuri tuon lajin pariin ja tänään fiilis vahvistui entisestään kun tehtiin uusia liikkeitä uuden treenin kera. Mä niiin kuulun tänne.

Parasta on juuri se, että kaikenkuntoiset ja -näköiset ovat tervetulleita. Sua ei katsota vinoon jos et osaa jotain liikettä, vaan sen tekemisessä neuvotaan ja tsempataan harjoittelemaan. Sulat ei odoteta huippukuntoa, vaan voit joka ikistä liikettä skaalata oman osaamisen mukaiseksi. Treeneissä kilpaillaan ainoastaan itseään vastaan ja kaikki keskittyy omaan suoritukseensa muiden kyttäämisen tai arvostelun sijasta. Mielestäni tämä on todella ihailtavaa ja poikkeaa huimasti meiningiltään niistä saleista joilla olen joskus itse käynyt. Mun mielestä yksi inhottavimmista asioista kuntosalilla on se, että joku tsiigaa päästä varpaisiin samalla kun itse yrittää viimeisillä voimilla tehdä treeniä loppuun. Kyllä te tiedätte.

Ai että. Voiko ihminen olla enempää motivoitunut? Nyt sitä vaan miettii, että miksi en ole aloittanut tätä aiemmin. Mutta, parempi myöhään kuin ei koskaan right?

6 kommenttia:

 1. Jee, tulipa tästä hyvä mieli ja muistoja omilta ekoilta tunneilta mieleen! Huippua, että laji kolahti ja kovaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka kiva! Ja joo, oon siitä tosi iloinen :)

   Poista
 2. Crossfit kuulostaa kyllä huipulta! Olen jo pari vuotta suunnitellut sen aloittamista, mutta aikatauluja on ollut niin hankala saada sopimaan muihin treeneihin :/ Ehkä ensi syksynä jos en pelaa enää koripalloa! ;)

  VastaaPoista
 3. Mietin sellasta, kun mulla on ollut selän kanssa ongelmia ja en saa tehdä esim maastavetoa ollenkaan ja kyykytkään ei oo kovin suositeltavia. Voiko siitä huolimatta harrastaa crosfittiä? :)

  VastaaPoista
 4. Vitsi huikeeta et oot löytänyt crossfitin, ite alotin tammikuussa! Ensi hetkistä alkaen oon ollut aivan myyty, huikea laji, jossa pääsee haastamaan ittensä ihan täysillä. Ja niin parasta nähdä miten näinkin lyhyessä ajassa on kehittynyt paljon. Vois itsekin taas kirjoitella pian fiiliksiä lajista blogiin. :) Iloa treeneihin!

  VastaaPoista
 5. Hei! Anteeksi että kommentteihin vastaaminen on kestänyt. Blogger lagaa aina kun koitan vastata kommentteihin :(

  Jenna: Hei, kiva että säkin oot kiinnostunut siitä! Toivotaan että säkin pääset kokeilemaan sitä jossain vaiheessa :)!

  Anonyymi: Mä en valitettavasti osaa vastata tähän, suosittelen kysymään ammattilaisen mielipidettä asiaan :)

  Emilia: Joo sanopa muuta! Ihan mahtavaa että säkin oot tykännyt lajista, tuossa kyllä varmasti kehittyy ihan hullun nopeesti. Kirjoittele ihmeessä, sulle kans kivoja treenejä :))

  VastaaPoista